College wil 10 miljoen investeren in netbeheerder Stedin

Het college van B en W is bereid tot 10 miljoen euro aan nieuwe aandelen te kopen van netbeheerder Stedin, die geld nodig heeft voor de energietransitie. Het stadsbestuur wil dit bekostigen met ‘Eneco-geld’.

Door

Stedin, dat het gas- en elektriciteitsnet in Den Haag beheert, gaat met de pet rond bij zijn aandeelhouders, 44 gemeenten in vooral Zuid-Holland. Nog dit jaar wil het bedrijf 200 miljoen euro ophalen om zijn vermogenspositie te versterken. Het geld is nodig om de stroomnetten te verzwaren en te ‘verslimmen’ voor de energietransitie.

In ruil daarvoor krijgen gemeenten extra aandelen, die een dividend garanderen van 3 procent en voorrang bij uitbetaling. Het voorstel komt uit de gezamenlijke koker van Stedin en de aandeelhouderscommissie, waarin ook Den Haag zitting neemt. Met 16,55 procent is de hofstad de grootste aandeelhouder na Rotterdam.

 

10 miljoen euro klinkt fors, maar is verhoudingsgewijs weinig

 

Het college, dat zich aanvankelijk op de vlakte hield, bekende woensdagmiddag kleur. De 10 miljoen euro die het overheeft voor Stedin-aandelen klinkt fors, maar is betrekkelijk weinig. Zou de gemeente naar rato kopen, dan had het zo’n 33 miljoen euro geïnvesteerd. De aankoop is daarom nog niet zeker. Gemeenten die zich voor een relatief kleine portie inschrijven, komen bij grote belangstelling als laatste aan bod.

Rotterdam legt veel meer geld op tafel. De havenstad zegde drie weken geleden tot wel 100 miljoen euro toe. Ook het college van Dordrecht (9 procent van de aandelen) heeft een voorstel van 20 miljoen euro aan zijn raad voorgelegd.

Eneco-geld in Stedin

Net als Rotterdam wil het Haagse college de aandelen kopen met geld van de Eneco-verkoop. Vorig jaar werd het energiebedrijf, dat tot 2017 met Stedin één bedrijf vormde, verkocht aan het Japanse Mitsubishi voor de hoofdprijs van 4,1 miljard euro. Den Haag kreeg 675 miljoen euro. Deze Eneco-miljoenen, onderwerp van de nodige debatten, zijn al verdeeld over een aantal investeringspotjes. De gemeente wil de 10 miljoen euro halen uit de post ‘duurzaamheid en energietransitie’.

 

Het elektriciteitsnet wordt uitgebreid voor meer zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s
Liesbeth van Tongeren, wethouder

 

Dat wekt de verbazing van Robert Barker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. “Wat ons betreft is het verstandig om te investeren in de netbeheerder. We willen geen Amerikaanse toestanden waarbij het stroomnetwerk uitvalt. Wel hebben we vragen over de financiering. Dat potje is bedoeld om de stad te verduurzamen. Nu steken we het in een landelijke netbeheerder, zonder dat er iets aan gekoppeld is. Stedin gaat dat geld ook voor regulier onderhoud gebruiken. Dat is wat anders dan het specifiek voor de verduurzaming van woningen te reserveren.”

De dividendopbrengsten komen weer terug in het duurzaamheidspotje, verzekert het college. Volgens wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks, energietransitie) past de investering dan ook goed bij de ambitie ‘voor een schone, duurzame en veilige energievoorziening’. “Het elektriciteitsnet wordt uitgebreid voor meer zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s. Verder worden verouderde gasleidingen vervangen, daar waar het nog te vroeg is om al helemaal over te stappen op schone energie.”

Omdat Den Haag verhoudingsgewijs al veel geld in Stedin heeft zitten, wil het college niet verder gaan dan 10 miljoen euro.

Pas eerste ronde

Stedin doet steeds grotere investeringen in zijn elektriciteits- en gasnetten. Daarvoor leent het bedrijf veel op de kapitaalmarkt. Lopen de schulden te veel uit de pas met het eigen vermogen, dan dreigt voor Stedin een lagere kredietbeoordeling en dus een hogere rente. “Daar wordt de energietransitie duurder van,” zegt een woordvoerder.

De huidige aandelenuitgifte is pas de eerste ronde. “Uiteindelijk hebben we tussen de 750 miljoen en 1 miljard euro nodig. Over het volgende traject gaan we later dit jaar in gesprek. Het kan zijn dat we opnieuw aandelen gaan uitgeven.”

Over twee weken wordt de Stedin-deal in de commissie besproken, waarna de gemeenteraad begin juni zijn oordeel velt. De deadline voor de aandelenuitgifte is 18 juni.

Standaardportret
Bekijk meer van