ChristenUnie-SGP ziet af van provinciebestuur

Een tegenvaller voor de formatie van het nieuwe provinciebestuur: de ChristenUnie-SGP is afgehaakt. Forum voor Democratie, de VVD en het CDA moeten op zoek naar een andere partner om een meerderheid te smeden.

Door

De drie partijen bereikten vorige maand op hoofdlijnen een akkoord om samen te regeren. Om een meerderheid in de Provinciale Staten te hebben, is een vierde of misschien zelfs een vijfde partij nodig. De afgelopen weken schoof de ChristenUnie-SGP, goed voor vijf zetels, aan bij de onderhandelingstafel van informateur Hans Wiegel. Dat ging aanvankelijk niet van harte: de ChristenUnie-SGP zag er weinig in om zich aan te sluiten bij een blok dat al afspraken had gemaakt.

Na twee weken verkennende gesprekken trekt de ChristenUnie-SGP zich terug. De christelijke partijen wilde de PvdA bij de formatie betrekken, maar die had al laten weten daarvoor te bedanken. Ook lag een tweet van Forum-leider Thierry Baudet, een filmpje over immigratie afkomstig van een extreemrechtse website, gevoelig bij de achterban. De verhoudingen tussen de twee christelijke partijen en Forum liep woensdag overigens nóg een deuk op. De ChristenUnie-SGP stapte uit de Europese fractie nadat de partij van Baudet werd toegelaten tot de ‘familie’ van de Europese Conservatieven en Hervormers.

Mogelijkheden voor nieuw provinciebestuur

Forum, de VVD en het CDA hebben 25 van de 55 zetels en moeten dus een partij van minimaal drie zetels aan zich binden. In theorie zijn er meerdere mogelijkheden, met D66 (5 zetels), GroenLinks (5 zetels), de PVV (4 zetels) en de PvdA (4 zetels) als kandidaten. In de praktijk zal vooral de samenwerking met nieuwkomer Forum voor Democratie een knelpunt vormen voor de linkse partijen. Een optimistische Wiegel sprak tegen Omroep West de verwachting uit dat er binnen een week een nieuw resultaat ligt.

Standaardportret
Bekijk meer van