Plaquette voor Canadezen op Savornin Lohmanplein

Het plantsoen op het De Savornin Lohmanplein is sinds Hemelvaart een herdenkingsplek. Een plaquette herinnert aan de Canadese overwinningsparade van 21 mei 1945.

Door

Het regende stevig, 75 jaar geleden. Maar dat was niet enige verschil met nu, 21 mei 2020. Massa’s Hagenaars waren op de been langs de Laan van Meerdervoort om de grote Victory Parade van de Canadese bevrijders te zien.

De overwinningsparade, 21 mei 1945. | Foto: HGA/Anefo

Marcherende soldaten, tanks, jeeps en ruim twintig militaire orkesten, waaronder veel doedelzakspelers, trokken van het Valkenbosplein naar het De Savornin Lohmanplein.

Van Ockenburg 1940 tot de Laan 1945

Dat had allemaal groots herdacht moeten worden op deze zonnige donderdag. Maar helaas, corona. Het herdenkingscomité restte niet anders dan een sobere samenkomst te houden. Voorzitter en Amerika-deskundige Willem Post hield een korte toespraak in aanwezigheid van de Canadese ambassadeur, Lisa Helfland. “Wij zijn uw land veel verschuldigd. Uw troepen bevrijdden Nederland en vele soldaten zijn daarbij gesneuveld. Dat mogen we nooit vergeten.” Post wees er nog op dat de ‘cirkel’ op 21 mei 1945 op een vreemde manier rond was. Op 10 mei 1940 begon de Tweede Wereldoorlog (voor Nederland en Den Haag) één kilometer van het Lohmanplein vandaag op het hulpvliegveld Ockenburg. Vijf jaar later werd hij hier, op het plein,  definitief en feestelijk afgesloten.

Plantsoen opgeknapt met bloemperken

Ambassadeur Helfland onthulde samen met locoburgemeester Saskia Bruines een granieten ‘herdenkingstafel’. Daarop staat een tekst in het Nederlands en Engels die verhaalt over de grote parade. Het hele plantsoen heeft een opknapbeurt gekregen. Er zijn bloemperken aangelegd (tulpen, blauwe en witte druifjes) die de Nederlandse driekleur en de Canadese vlag met het karakteristieke esdoornblad (‘Maple Leaf’) laten zien. Achter de plaquette is een rijtje jonge esdoorns geplant.

Bloemperk met de Canadese vlag. | Foto: DHC

Oorspronkelijk zou de parade zijn herdacht met veel feestelijk en militair vertoon en onder meer een contingent Canadese veteranen. Dat evenement is verschoven naar volgend jaar.

 

Standaardportret
Bekijk meer van