Raad van State: aanvraag iPad-school terecht afgewezen

De Raad van State heeft dat woensdag beslist dat het ministerie van Onderwijs terecht geen goedkeuring heeft gegeven aan de vestiging van een iPad-school in de wijk Laakkwartier.

Door

Het ministerie van Onderwijs heeft terecht geweigerd om goedkeuring te geven aan de vestiging van een zogeheten iPad-school in de wijk Laakkwartier. De Raad van State heeft dat woensdag beslist in een beroep dat was ingesteld door de stichting SEVA World School. In het onderwijsplan van de stichting speelt het werken met een iPad een belangrijke rol.

Het college van burgemeester en wethouders had de stichting wel opgenomen in het scholenplan. Alleen de minister moest nog zijn goedkeuring geven en zorgen voor de bekostiging. Maar deze weigerde omdat de stichting in zijn statuten geen richting heeft opgenomen. Een richting zoals een godsdienst of levensbeschouwing is volgens het ministerie vereist om als bijzondere school te worden toegelaten. Als er geen richting wordt aangegeven van een onderwijsstichting, kan die alle kanten op met het onderwijs. En dat is niet de bedoeling van de wet, aldus het ministerie en de Raad van State. Een onderwijsplan zoals het werken met iPads is niet voldoende.

Op een iPad-school, ook wel bekend als Steve Jobsschool – vernoemd naar de oprichter van technologiebedrijf Apple – krijgt elk kind een eigen lesprogramma op basis van talent, kennis en interesse. Ze werken hierbij veel met een iPad.

Zorgen

Overigens had de gemeenteraad ook al zijn twijfels geuit over de aanvraag voor de vestiging van de iPadschool. Er werd een motie van de gemeenteraad meegezonden naar het ministerie waarin de gemeenteraad zijn zorgen bekendmaakte over de kwaliteit en de toekomst van de school. In Amsterdam en Rotterdam sloten eerder al iPad-scholen omdat het niveau van de leerlingen te laag was.

 

De Max Velthuijsschool opende vorig jaar (2017) de deuren als Steve Jobsschool. 

De eerste iPad-school van Den Haag
Standaardportret
Bekijk meer van