Eerste Steve Jobsschool in Den Haag
Openbare basisschool Max Velthuijs is sinds dit schooljaar een Steve Jobsschool, de eerste van Den Haag. Elk kind krijgt een eigen lesprogramma op basis van talent, kennis en interesse. Ook ontvangen alle leerlingen een tablet van Apple. “Een grote stap voor een kleine school.”
Je kunt er niet omheen. Op het bureau van Vincent Wanschers staan prominent tien iPad-dozen opgestapeld. “Die zijn leeg,” lacht de directeur van de Max Velthuijsschool aan de Da Costastraat, tussen de Elandstraat en de Veenkade. “Alle tablets zijn nu in gebruik.” Vorige week opende zijn basisschool (150 leerlingen) als eerste Haagse onderwijsinstelling de deuren als Steve Jobsschool (vernoemd naar de in 2011 overleden oprichter van het Amerikaanse technologiebedrijf Apple).
Het concept komt van opiniepeiler Maurice de Hond (zie kader): kinderen zitten niet in één klas met één leraar, maar kunnen zich naar eigen wens inschrijven voor verschillende workshops. Het niveau is leidend, niet de leeftijd. Leerlingen volgen lessen – zoals rekenen, lezen en schrijven – in eigen tempo. Dit ‘gepersonaliseerde onderwijs’ moet de jeugd beter voorbereiden op een moderne wereld.
“Want,” zo legt Wanschers uit, “kinderen leren op deze school belangrijke keuzes te maken. Wat past bij mij? Ze worden eigenaar van hun eigen ontwikkeling. Een voorbeeld. Voorheen kreeg iedereen een klassikale instructie van tien minuten. Daarna was het individueel sommen oefenen. Maar zo doe je leerlingen die het allemaal al snappen tekort. Zij hebben tien minuten niets te doen. Terwijl andere kinderen juist meer uitleg nodig hebben. In het Steve Jobsonderwijs geven leerlingen zelf aan waar ze behoefte aan hebben. En docent en ouders kunnen meekijken, via de server.”
Albanese vlag
De 12-jarige Sem uit groep 8 laat vol trots zijn voorgeprogrammeerde tablet zien. De iPad, verpakt in blauw hard plastic, is een soort felgekleurde minikoffer. Sems vingers vliegen over het scherm. Wat vindt hij het leukste? “Dit.” Een kaart met vlaggen. Even later schuift hij met vlaggen. De Noorse, Deense, Letse, Albanese: allemaal belanden ze op de juiste plek op de landkaart. Wanschers kijkt trots.
“Dit doet recht aan de keuzevrijheid van een kind. Sem heeft een voorkeur voor aardrijkskunde. Nou, nu kan hij daar meer aandacht aan besteden.” Toch is deze vrijheid geen vrijbrief voor anarchie, weet ook Sem. “Wij mogen geen rare of vieze dingen kijken. En ook geen YouTube-filmpjes tijdens de les.” Wanschers vult aan. “Iedereen moet natuurlijk de doelen halen. Als een kind de halve dag filmpjes kijkt, of aandacht aan één programma besteedt, kunnen wij dit via de software zien. En ingrijpen.”
Maken pen, papier en boek definitief plaats voor tablet en computer? “Nee, integendeel zelfs,” benadrukt Wanschers. De directeur wijst naar het rekenlokaal. En inderdaad: geen tablet te zien. Waarom pronkt de school dan met de naam van de uitvinder van de iPad? “Steve Jobs is een inspiratiebron. Vanwege zijn visie op de toekomst en het maken van producten die de mens op weg helpen. De iPad is een middel om het soort onderwijs dat wij willen uit te voeren. Maar wij hebben ook een traditionele schrijfhoek. Daar zijn iPads verboden.”
Vraagtekens
Onomstreden is het Steve Jobsonderwijs in Nederland niet. De afgelopen maanden doken in landelijke media verhalen op waarin vraagtekens geplaatst werden bij het concept. Maurice de Hond hanteert een prijskaartje dat sommige scholen te machtig is, publiceerde de Volkskrant eerder deze zomer. De ‘commerciële uitbuiting’ – scholen sluiten een contract met de stichting van De Hond – is ‘een heikel punt’. Zo stopten recentelijk in Rotterdam en Amsterdam scholen als Steve Jobsschool.
Wanschers kent de verhalen, maar laat zich niet afschrikken. “Het is een grote stap voor een kleine school. Wij investeren veel, ongeveer tienduizend euro per jaar. Maar kijk eens wat wij hiervoor terugkrijgen van de stichting van De Hond: coaching, begeleiding, software. Daarom vind ik de kritiek wat ongenuanceerd. Het is maar net wat je er voor over hebt. Ook de meeste ouders zijn positief. Let wel, voor een Steve Jobsschool betaal je niet meer schoolgeld. Er zijn tot nu toe slechts twee kinderen van school gehaald omdat ze het idee niet zien zitten. De reden was principieel: Apple kun je liëren aan kinderarbeid. De naam Steve Jobsschool is zo bezien ongelukkig. Maar het gaat ons om de inhoud. Ik ben blij dat ouders bewust kiezen voor dit concept. Deze manier van lesgeven is goed voor kinderen.”
————————————————————
Steve Jobsonderwijs mag geen ‘Maurice de Hond-show’ zijn
In Nederland zijn nu tweeëntwintig Steve Jobsscholen. Dat zijn er minder dan de ‘honderd tot tweehonderd’ die bedenker Maurice de Hond bij de start in 2012 voor ogen had. De opiniepeiler wilde een ‘onderwijsrevolutie’ teweegbrengen, om kinderen beter voor te bereiden op een moderne tijd. De Hond richtte een bedrijf op dat het concept en de aanverwante software verkoopt: de Steve Jobsschool.
Maar na vijf jaar is de revolutie allesbehalve massaal. Dus besloot De Hond zich terug te trekken als boegbeeld van de Steve Jobsscholen in Nederland. “Mijn betrokkenheid (…) werkt contraproductief. Het mag geen Maurice de Hond-show zijn,” aldus de opiniepeiler. Zijn zoon, Michel de Hond, is nu directeur van het bedrijf dat de Steve Jobsscholen in Nederland ‘verkoopt’. Hij hoopt dat meer scholen het concept gaan gebruiken. Maar: “Aan cijfers en voorspellingen waag ik mij niet. Die les heb ik wel van mijn vader geleerd.”
Dit bericht wordt u gratis aangeboden. Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier