Haagse leerling met vwo-advies moet acht scholen als voorkeur opgeven

Haagse achtstegroepers met een vwo-advies wordt dringend geadviseerd acht scholen op hun voorkeurslijstje te zetten. Dit moet voorkomen dat opnieuw tientallen kinderen bij hun schoolkeuze achter het net vissen.

Door

Als groep 8-leerlingen vanaf komende week open dagen bezoeken, kunnen ze maar beter bij veel middelbare scholen gaan kijken. BOVO Haaglanden, die de overstap van de basisschool naar het middelbaar onderwijs coördineert, adviseert kinderen met een vwo- of havo/vwo-advies om maar liefst acht favoriete scholen op te geven.

Aanleiding is de onrust van vorig jaar. Aan alle achtstegroepers in de Haagse regio werd, ongeacht hun niveau, gevraagd hun zes favoriete scholen op te geven. Negen scholen bleken toen zo populair, dat er is geloot. 49 kinderen trof de pech dat ze overal waren uitgeloot, zoals ieder jaar een handvol leerlingen overkomt, met alle stress van dien. Uiteindelijk konden ze alsnog terecht op een voor hen acceptabele school, maar de gemeenteraad vroeg dit soort situaties in het vervolg te voorkomen.

 

Zo maken we de kans dat leerlingen worden uitgeloot zo klein mogelijk
Ewald van Vliet, BOVO

 

Daarom wordt kinderen met een vwo-advies op het hart gedrukt dit jaar niet zes maar acht voorkeursscholen op te geven. “Zo maken we de kans dat leerlingen worden uitgeloot zo klein mogelijk,” licht Ewald van Vliet van BOVO toe. Scholieren met een havo- of een vmbo tl/havo-advies worden aangeraden zes voorkeuren te vermelden. Leerlingen met een vmbo-advies kunnen volstaan met vier. “De druk staat met name op de havo- en vwo-plekken. Een aantal scholen is heel populair, maar hun capaciteit is beperkt.”

Geen tekort

In de Haagse regio maken jaarlijks zo’n zevenduizend kinderen de overstap van de basisschool naar het middelbaar onderwijs. Een grote meerderheid (ruim 93 procent) kon vorig jaar terecht bij zijn of haar eerste keuze. Meer dan 97 procent belandde op een school uit de eigen top drie. “Alles overwegend gaat het hartstikke goed,” zegt Van Vliet. “De pijn zit hem in die paar procent die wordt uitgeloot.” Van een tekort aan schoolbanken is geen sprake, benadrukt hij. “Voor alle kinderen van alle niveaus zijn voldoende plekken.”

De populariteit van scholen schommelt. In sommige jaren moest wegens grote interesse bij wel veertien scholen geloot worden. Vorig jaar was dat het geval bij onder meer De Populier, het VCL en het Dalton. Broertjes en zusjes van leerlingen die al op de school zitten, krijgen voorrang. Dat havo- en vwo-scholen vaker moeten loten, komt doordat steeds meer leerlingen een hoog schooladvies krijgen.

 

In Amsterdam moeten kinderen zelfs twaalf favoriete scholen opgeven

 

Ook is er veel gebouwd in omringende gemeenten, zoals het buitengebied van Rijswijk, wat Haagse scholen merken in hun aanwas. In Amsterdam is de druk overigens veel hoger. Daar moeten kinderen met een havo- of vwo-advies twaalf scholen op hun voorkeurslijst zetten.

In Den Haag zijn leerlingen niet verplicht om meerdere voorkeuren op te geven. Maar het is hoogst onverstandig om dat niet te doen, zegt Van Vliet. “Geef je maar één school op en word je daar uitgeloot, dan beland je meteen in de tweede lotingsronde. Het risico bestaat dat je er bij school van je tweede en derde keuze geen plek meer is.”

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook te koop bij zestien verkooppunten.

Standaardportret
Bekijk meer van