Nog geen groen licht voor groter Madurodam

Er resteert nog één obstakel voor de uitbreiding van Madurodam. De gemeente moet het parkeren beter regelen.

Door

Dat stelt de Raad van State woensdag in een ‘tussenuitspraak’ over het bestemmingsplan. De hoofdzaken in dat plan, zoals de uitbreiding van het attractiepark ten koste van een deel van de Scheveningse Bosjes, blijven ‘in stand’. De gemeente krijgt twintig weken de tijd om ‘het bestreden besluit te herstellen’. Dat wil zeggen dat er een maximum aantal bezoekers moet worden vastgesteld. Tevens moet er goed bereikbare extra parkeerruimte worden geregeld. Vervolgens doet de Raad een definitieve uitspraak.

De Raad van State beoordeelde een omvangrijk pakket bezwaren van de Bomenstichting en omwonenden tegen de uitbreiding. Alleen de dreigende parkeeroverlast in de omliggende wijken acht de hoogste bestuursrechter ‘aannemelijk’. Alle andere bezwaren tegen de uitbreiding van Madurodam worden afgewezen.

Voldoende compensatie groen

De Raad vindt dat de gemeente (en Madurodam) ‘voldoende aannemelijk’ hebben gemaakt dat de miniatuurstad moet groeien om te kunnen overleven. Ondergronds of op het voorterrein uitbreiden zijn geen realistische alternatieven.

De Raad vindt verder dat de compensatie van de gekapte bomen ‘voldoende’ is. Dit is volgens de Raad niet strijdig met het gemeentelijke groenbeleid. Er worden nieuwe bomen geplant tussen de Koninginnegracht en het Hubertusviaduct en bij de Kwekerijweg. Een bezwaar wegens een te verwachten extra neerslag van stikstof, heeft de gemeente volgens de Raad op tijd weten te ontkrachten met een aantal extra onderzoeken.

Uitbreiding Madurodam

Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om Madurodam uit te breiden met een oppervlakte van 0,6 hectare. Met het plan worden de bouwmogelijkheden op het park met 4.000 vierkante meter verruimd. Hiertoe wordt een strook van de Scheveningse Bosjes bij het attractiepark gevoegd. De gemeenteraad stemde ruim twee jaar geleden al in met de uitbreiding, ondanks felle tegenstand van de Bomenstichting en omwonenden.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van