Minister: Iran waarschijnlijk achter moord Haagse activist

Iran zat waarschijnlijk achter de moordaanslag op de Iraans-Nederlandse activist Ahmad Mola Nissi, die in november 2017 werd doodgeschoten in Den Haag. Dit schrijft VVD-minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken aan het parlement.

Door

‘De AIVD heeft sterke aanwijzingen dat Iran betrokken is geweest bij de liquidaties van twee Nederlanders van Iraanse komaf in Almere in 2015 en in Den Haag in 2017,’ schrijft Blok. De Europese Unie legde deze week sancties op aan de Iraanse veiligheidsminister en twee Iraanse personen. Dit gebeurde mede op aandringen van Nederland. Voor de minister was deze maatregel aanleiding geweest om voor het eerst naar buiten te treden over de (vermoedelijke) rol van Iran in de twee moordzaken.

 

Hoewel dit bericht ons choqueert en verbaast, is deze conclusie in lijn met onze vermoedens
Nabestaanden van Ahmad Mola Nissi

 

Mola werd op 52-jarige leeftijd doodgeschoten voor zijn huis in de Jan van Riebeekstraat in het Bezuidenhout. Als leider van een Arabische verzetsbeweging in Iran, de Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA), vluchtte hij in 2005 met zijn gezin naar Nederland.

Vanuit de diaspora ijverde hij voor een onafhankelijk Khoezestan. Dit is een Iraanse provincie waar vooral Ahwazi wonen, een Arabische minderheid. In 2011 verhuisde hij naar Den Haag omdat hij zich bedreigd voelde in zijn toenmalige woonplaats Maastricht. Het Iraanse regime beschouwde hem als een terrorist.

Daders spoorloos

‘Hoewel dit bericht ons choqueert en verbaast, is deze conclusie in lijn met onze vermoedens,’ schrijven de nabestaanden van Mola in een verklaring. Ze verwelkomen de Europese sancties tegen Teheran. Ze benadrukken tegelijk dat deze diplomatieke terechtwijzing losstaat van het politieonderzoek naar de moord. ‘Wij hopen dat de AIVD-informatie een nieuwe impuls kan geven aan het strafrechtelijk onderzoek en dat de daders zullen worden berecht.’

De politie is de dader(s) nog altijd niet op het spoor. Sinds de zomer looft het Openbaar Ministerie een beloning van 20.000 euro uit voor de gouden tip. In de andere moordzaak zit meer schot. Tegen de verdachten van de liquidatie van ‘Ali Motamed’, de schuilnaam van de Iraniër die in 2015 werd gedood in Almere, loopt een strafzaak.

Tot dusver deed het kabinet geen uitspraak over de mogelijke rol van Iran in beide liquidaties. Nu bevestigt minister Blok dat de twee Iraanse diplomaten die vorig jaar zijn uitgezet, moesten vertrekken vanwege die moordaanslagen.

‘Deze diplomaten zijn niet uitgezet vanwege een vastgestelde betrokkenheid bij de (aansturing van) de liquidaties, maar als duidelijk signaal dat Nederland het ontoelaatbaar vindt dat Iran waarschijnlijk achter deze ernstige zaken zit,’ schrijft Blok. Tot deze week liet het ministerie niets los over de motivatie van deze bruuske maatregel.

Arrestaties

De familie van Mola heeft verklaard dat hij meermaals aangifte heeft gedaan van bedreiging. Hij had het idee dat hij in Den Haag op straat werd gevolgd, vertellen de nabestaanden. Persoonsbeveiliging heeft Mola nooit gekregen.

De Ahwazische gemeenschap in Nederland hield woensdag een demonstratie voor de Iraanse ambassade aan de Duinweg – een ‘terroristenambassade’, aldus de oproep. Vier demonstranten werden opgepakt, onder wie de zoon van Mola. Ze probeerden het hek rondom de ambassade te beklimmen en zouden voorwerpen hebben gegooid.

 

Standaardportret
Bekijk meer van