Familie vermoorde Iraniër duikt onder

Het gezin van de vorige week vermoorde Arabisch-Iraanse activist Ahmad Mola Nissi is door de politie ondergebracht op een beveiligde plek.

Door

Dat zegt zijn dochter (25), die om veiligheidsredenen zonder naam wordt vermeld. “We weten nu niet of we gevaar lopen, maar het is beter geen risico’s te nemen. Wie mijn vader heeft vermoord weten we niet, maar voor ons is het toch het meest waarschijnlijk dat de Iraanse geheime dienst erachter zit.” De politie doet geen mededelingen over de beveiliging van het gezin.

Ahmad Mola Nissi (52), die streed voor de onafhankelijkheid van de Iraanse regio Ahwaz, werd op woensdag 8 november voor zijn huis in de Jan van Riebeekstraat (Bezuidenhout-West) doodgeschoten. Over de exacte toedracht heeft de politie geen mededelingen gedaan. De dader is voortvluchtig. Volgens de familie heeft hij het slachtoffer drie keer in het hoofd geschoten. De aanslag werd dinsdagavond behandeld in zowel het tv-programma ‘Opsporing Verzocht’ als de Omroep West-variant daarvan, ‘Team West’. De politie maakte bekend dat de auto van de dader is teruggevonden op de Schenkweg. Het is een zwarte BMW (3-serie) met het valse kenteken JJ-572-R. De auto werd in september gestolen in Culemborg. De politie roept getuigen op zich te melden.

Verzetsbeweging
Ahmad Mola Nissi was voorzitter van de Arabisch-Iraanse verzetsbeweging Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA). Die beweging strijdt voor de onafhankelijkheid van Ahwaz, een regio in Iran die grenst aan Irak. Etnisch gezien is Ahwaz Arabisch en niet Perzisch. De ASMLA heeft een gewapende tak die aanslagen heeft gepleegd en wordt daarom door het Iraanse regime als een terroristische organisatie beschouwd. Ahmed Mola Nissi week tien jaar geleden met zijn gezin uit naar Nederland en verkreeg later ook de Nederlandse nationaliteit. Intussen bleef hij op afstand actief in de ASMLA.

Twee van zijn dochters gaven zondag op een herdenkingsbijeenkomst in Rijswijk aan dat zij het werk van hun vader willen voortzetten. In een toespraak zeiden ze dat zij niet alleen een vader hebben verloren, maar ook een ‘leider en rolmodel’. “Hij leerde ons moedig te zijn en ons uit te spreken tegen de discriminatie, onrechtvaardigheid en onmenselijkheid waaraan de mensen in Ahwaz sinds 1925 blootgesteld zijn.” Ze besloten met: “En ja, we zullen ons niet overgeven. We winnen of sterven.”

Onwaarschijnlijk
Iran-deskundige Peyman Jafari van de Universiteit van Amsterdam sluit niet volledig uit dat de aanslag het werk is van Iran, maar acht dat toch onwaarschijnlijk. “Iran heeft al twintig jaar niet meer dergelijke liquidaties laten uitvoeren. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat ze deze toch niet heel erg belangrijke figuur laten ombrengen, net nu het land zich te weer moet stellen tegen Trump (de VS-president die het nucleaire verdrag wil opzeggen, red.). Ik denk ook dat de prijs – een enorm conflict met Nederland en de Europese Unie – te hoog zou zijn.”

Maar wie zit er dan wel achter de liquidatie? Jafari: “Er zijn diverse mogelijkheden. Het kan gaan om een afrekening binnen de eigen organisatie of van een concurrerende groepering. Het kan ook een ‘false flag’-operatie zijn, bedoeld dus om Iran zwart te maken. Ook een familievete behoort nog tot de mogelijkheden.”

Mola’s dochters verwerpen deze verdenkingen. “Verschillende scenario’s zijn denkbaar, maar voor ons wijst alles in de richting van Iran. Mijn vader is in het verleden ook al bedreigd. Bovendien wilde hij alle verschillende groeperingen in Ahwaz samenbrengen en stond hij op het punt bekend te maken dat dat is gelukt. Dát kan de aanleiding zijn geweest om hem te vermoorden.”

De opsporingsprogramma’s zijn terug te kijken op: www.omroepwest/teamwest en www.opsporingverzocht.avrotros.nl; getuigen kunnen zich melden via de telefoonnummers 0800-6070 en 0800-7000 (anoniem).

| Foto: DHC

Standaardportret
Bekijk meer van