Krikke verplaatst demonstratie Identitair Verzet

Identitair Verzet mag zondag 28 oktober demonstreren op de Koekamp. De extreemrechtse actiegroep wilde eerst voor de deur van de As-Soennah- moskee demonstreren, maar volgens burgemeester Krikke zou dat kunnen leiden tot ‘ernstige verstoringen van de openbare orde’.

Door

Voordat de demonstratie werd verplaatst naar de Koekamp, hadden Krikke en Identitair Verzet afgesproken dat er een route zou zijn voor de demonstratie die zou eindigen bij de rotonde aan de Fruitweg. Daar stemde de organisatie mee in. Maar vanwege ‘zorgwekkende signalen’ ziet de burgemeester ook daar vanaf.

AFA

Zorgen zijn er vooral over een mogelijke confrontatie. AFA, de extreemlinkse Anti-Fascistische Aktie, heeft bijvoorbeeld via sociale media opgeroepen ‘in actie te komen’ tegen de demonstratie van Identitair Verzet onder het motto ‘laat ze niet lopen’. Dit schrijft burgemeester Krikke in een brief aan de extreemrechtse groep. Ze wijst erop dat een dergelijke confrontatie ook plaatshad in Utrecht tijdens een demonstratie van Pegida. Daar was een optreden van de politie noodzakelijk. Krikke schrijft dat het ook al eerder in Den Haag leidde tot ‘confrontaties, ernstige wanordelijkheden en aanhoudingen’.

De burgemeester maakt zich ook zorgen over jongeren uit de wijk die zich al roeren op sociale media. Bovendien is er op 28 oktober, de dag van de demonstratie, een grote bijeenkomst in een zalencentrum aan de Fruitweg voor de viering van een Turkse feestdag waarbij honderden bezoekers worden verwacht. Aangezien het centrum direct aan de alternatieve route ligt die was voorgesteld voor de demonstratie, ziet Krikke zich genoodzaakt om de Koekamp als alternatieve locatie aan te bieden.

Kort geding Identitair Verzet

Na het besluit van de burgemeester eind vorige week dreigde Identitair Verzet met het indienen van een kort geding. Maar op maandagochtend had de gemeente nog niks ontvangen. Wel klaagt de groepering via Twitter over het aanhalen van de AFA-oproep om hun demonstratie te verplaatsen. ‘Is opruiing niet strafbaar?’ Op de website wordt nog altijd opgeroepen om de route naar de Fruitweg te lopen. ‘Op naar de rechter.’

De burgemeester blijft bij haar besluit: ‘De demonstranten kunnen op een centrale, voor iedereen zichtbare en hoorbare locatie hun mening uiten. Tegelijkertijd kan de politie op deze plek de demonstranten goed beschermen. Ook is op deze manier de veiligheid van wijkbewoners, tegendemonstranten en passanten gewaarborgd.’

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van