Ondernemers Haagse Markt slepen gemeente voor de rechter

Een grote groep ondernemers op de Haagse Markt stapt naar de rechter om het geld dat zij de afgelopen jaren te veel betaalden aan de gemeente, ruim een half miljoen per jaar, terug te krijgen. Dat bevestigt Leen van Popering namens de belangenorganisaties CVAH, NKB, VETRA en SHMO. “We gaan doen wat nodig is.”

Door

Sinds de herinrichting van de markt in 2015 betalen de ondernemers jaarlijks gezamenlijk ruim een half miljoen euro te veel aan de gemeente Den Haag (€ 546.278). Dat is de belangrijkste uitkomst van een onderzoek door de Haagse Rekenkamer dat vorige week werd gepubliceerd.

“Het zat zo krom in elkaar als het maar kan,” vat Watze de Boer, voorzitter van de Rekenkamer samen. Behalve dat er te veel is betaald, hield de gemeente zich niet aan gemaakte afspraken, was er onduidelijkheid over wie waarvoor verantwoordelijk was en werden er in de berekening van de tarieven grote fouten gemaakt. Kosten voor handhaving op de markt, maar ook voor juridische ondersteuning, werden doorberekend aan de kooplui. “Dat mag volgens de wet niet,” legt De Boer uit.

Spanning

Volgens Leen van Popering, zelf koopman en woordvoerder van de verschillende belangenorganisaties op de markt, liep de spanning op de markt dit weekend aardig op. “Maar we hebben het weten te kanaliseren met een goede nieuwsbrief. We gaan een gezamenlijke procedure voorbereiden. Wij doen al het werk, vullen alle formulieren in, zodat de ondernemers alleen nog een handtekening hoeven te zetten.” Het plan is om zowel naar de rechtbank, als naar de gemeentelijke belastingdienst te stappen. “Sommige mensen hebben tienduizenden euro’s te veel betaald, dat geld willen ze terug.”

 

Het zit zo krom in elkaar als het maar kan
Watze de Boer, voorzitter Rekenkamer Den Haag

De ondernemers willen niet alleen hun geld terug, ze eisen ook van de gemeente dat de tarieven verlaagd worden (‘we betalen nog steeds te veel’). Daarnaast moet er een nieuw marktreglement komen. Van Popering: “Er was jaren spraken van een schrikbewind. Dat moet afgelopen zijn.”

Strijd

De ondernemers van de markt vragen al jaren aandacht voor de tarieven en het bewind van de markt. Een aantal keren kwam het tot een behoorlijke botsing met voormalig verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis (VVD). De Boer: “Ze hebben al jaren het gevoel dat er iets niet klopt.” De woede jegens Revis zit er nog altijd in. Wat de marktlui níét willen is dat de nieuwe wethouder, Richard de Mos (Hart voor Den Haag, economie) politiek het veld moet ruimen. “We hebben eindelijk een wethouder die de markt hoog heeft staan. Maar die heeft te maken met een collegestandpunt. En in dat college zit ook de wethouder die dit allemaal veroorzaakt heeft.”

Het politieke probleem voor de geliefde De Mos is dat terugbetalen veel geld kost. Dat geld heeft de gemeente op het moment niet. Er dreigt al een behoorlijk tekort. Maar inmiddels zijn al wel gesprekken gestart over de herberekening van de markttarieven. Van Popering verwacht dat alle politieke partijen deze zomer langs zullen komen op de markt: “We willen met iedereen praten. We hebben geen partijvoorkeur, alleen een wethoudersvoorkeur.”

 

Lees donderdag het uitgebreide verhaal over de Haagse Markt in de krant.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van