Kerkasiel stopt na doorbraak kinderpardon

De Protestantse Kerk Den Haag heeft woensdagmiddag het kerkasiel voor de Armeense familie Tamrazyan beëindigd. “De familie is nu veilig,” zei dominee Theo Hettema van de algemene kerkenraad.

Door

Derk Stegeman, coördinator van het asiel in het kerkhuis Bethel aan de Thomas Schwenckestraat, is blij. “Het blijft nauwelijks te bevatten dat het straks voorbij is en met dit resultaat,” zei hij aan het begin van de middag.

De kinderen Hayarpi (21), Warduhi (19) en Seyran (15) en hun ouders hebben sinds 26 oktober van het vorig jaar in het kerkhuis gewoond. Al die tijd is er dag en nacht een doorlopende kerkdienst gehouden om te voorkomen dat de vreemdelingenpolitie het uitgeprocedeerde gezin zou uitzetten. Woensdagmiddag was er een laatste kerkdienst.

 

Uiteindelijk heeft de dienst 2306 uur geduurd. Er zijn circa 870 voorgangers geweest en zo’n 11.000 bezoekers.
Theo Hettema (dominee)

 

Het kerkasiel en de dienst trokken landelijk en internationaal de aandacht. “Het initiatief heeft veel losgemaakt,” zei Hettema. “Uiteindelijk heeft de dienst 2306 uur geduurd. Er zijn circa 870 voorgangers geweest en zo’n 11.000 bezoekers. Het heeft echt voor een boost gezorgd van de kerkelijke betrokkenheid.”

Kinderpardon zorgt voor druk op CDA

Het asiel heeft veel losgemaakt in kerkelijk Nederland en ook voor druk gezorgd op het CDA. Die partij wilde aanvankelijk niets weten van het uitbreiden van het kinderpardon, maar ging anderhalve week geleden overstag. Uiteindelijk bereikte de coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie dinsdagavond een akkoord. Van een groot aantal illegale gezinnen wordt de zaak opnieuw beoordeeld. Tot die tijd wordt er niet uitgezet.

“Daarmee is ook de familie Tamrazyan nu veilig,” aldus Hettema, die zei toch ‘gemengde gevoelens’ te hebben. “Tegelijk wordt ook het kinderpardon afgeschaft en veel bevoegdheden komen bij de directeur van de IND te liggen. Het is maar de vraag of dat allemaal goed gaat lopen.”

Standaardportret
Bekijk meer van