Kerk houdt estafettepreek voor uitgeprocedeerde Armeniërs

De protestantse Bethelkerk in de Thomas Schwenckestraat houdt sinds vrijdagmiddag een onafgebroken kerkdienst om een Armeens gezin te helpen. Volgens de wet mogen de autoriteiten een kerk niet binnenvallen zolang een dienst bezig is.

Door

Het Armeense gezin Tamrazyan is uitgeprocedeerd. Hoewel de familie (vader, moeder en kinderen van 15, 19 en 21) al tien jaar in Nederland verblijven, dreigt uitzetting. Het gezin kreeg daarop onderdak bij de hervormde kerk in Katwijk, die het wekelijks bezocht. Tientallen kerken sloten zich bij de solidariteitsactie aan.

Maar een verblijf in een kerkgebouw is onvoldoende om uitzetting te voorkomen. Daarom begon afgelopen vrijdag een estafettedienst in de Bethelkerk in Den Haag, waar dominees uit het hele land onafgebroken preken. Zolang de kerkdienst gaande is, mag de overheid binnen niet optreden. Het doel van de actie is de familie rust bieden.

 

Vorige maand mochten Lili en Howick, twee uitgeprocedeerde kinderen uit Armenië, na een storm van protest toch blijven

 

‘De kerken zoeken naar mogelijkheden voor dialoog met de verantwoordelijke politici,’ schrijft de Protestantse Kerk Den Haag in een persbericht. De lange marathonpreek moet de tijd bieden om een uitweg te vinden voor het Armeense gezin. Hoelang de kerkdienst zal voortduren, is ongewis. Zondagochtend hadden zich reeds 41 voorgangers aangemeld om te preken.

Vorige maand mochten Lili en Howick, twee uitgeprocedeerde kinderen uit Armenië, na een storm van protest toch blijven. Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) blies de uitzetting op het laatste moment af, waarmee hij ambtenaren van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) tegen de haren in streek. Het is de vraag of de staatssecretaris ook een uitzondering zal maken voor de familie Tamrazyan.

Standaardportret
Bekijk meer van