Islamitische hulporganisaties slaan handen ineen voor Marokko

Haagse Marokkaans-islamitische hulporganisaties roepen op tot een gecoördineerde inzamelingsactie voor het aardbevingsgebied in Marokko.

Door

Stichting International Help Organization (IHO) Ebrar is een van de deelnemende organisaties. “Direct na de ramp hebben wij al 10.000 euro gedoneerd,” vertelt vrijwilliger Zülküf Bildirici. “Maar het is belangrijk dat we ook op de langere termijn hulp kunnen bieden.” IHO Ebrar, waarvan het hoofdkantoor in Den Haag staat, heeft ervaring met hulpverlening in aardbevingsgebieden. Eerder waren ze al actief in Turkije, nu dus ook in Marokko. Bildirici: “Ter plaatse wordt gekeken naar wat de mensen nodig hebben en hoe het geld het beste kan worden besteed. Donaties gaan dus rechtstreeks naar het rampgebied.”

 

Het is soms ontzettend lastig samenwerken met de Marokkaanse overheid
Abdelsadek Maas

Precies om die reden riepen het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH) en de Federatie Islamitische Organisaties (FIO) eerder deze week op tot een gecoördineerde inzameling. “Het is prijzenswaardig om te zien dat mensen allemaal hun steentje willen bijdragen en dat moet beslist doorgaan. Maar met deze oproep hopen we wat meer structuur te geven aan de hulpactie,” verklaart Abdelsadek Maas, voorzitter van SIORH.

Door samen te werken met ervaren organisaties als IHO Ebrar, Stichting Al-Yateem en Stichting Rizq kunnen donateurs er volgens Maas op vertrouwen dat hun geld goed terechtkomt. Dat is te meer van belang, daar Marokko niet alle hulp zomaar accepteert. Hulpverleners uit Spanje, Groot-Brittannië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten zijn toegelaten, veel andere landen wachten nog op toestemming.

“Het is soms ontzettend lastig samenwerken met de Marokkaanse overheid,” legt Maas uit. “Lokale relaties zijn daarom ontzettend belangrijk, maar die kosten tijd. Vandaar dat we dit initiatief zijn gestart, met hulporganisaties die daar al veel langer voet aan de grond hebben.”

Abdelsadek Maas hoopt dat andere regionale hulpacties zich bij het initiatief aansluiten. Daarnaast roept hij andere leden op om komende vrijdag geld in te zamelen voor Marokko. Verschillende Haagse moskeeën hebben die oproep inmiddels gedeeld.

Marokko werd in de nacht van vrijdag op zaterdag (9 september) getroffen door een zware aardbeving. Het epicentrum lag op ongeveer 80 kilometer ten zuidwesten van Marrakesh. Er zijn circa 2900 doden geteld. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn meer dan 300.000 mensen getroffen door de ramp.

Het Rode Kruis heeft een voorlopig gironummer geopend voor hulpverlening aan de slachtoffers in Marokko: Giro 6868

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van