HTM met nieuwe e-bussen als eerste op weg naar nul uitstoot
Over ongeveer één jaar rijdt de HTM behalve met trams alleen nog maar met elektrische bussen. De eerste Daimlers arriveerden vrijdag.
Een lange en een gewone elektrische bus draaiden vrijdag het HTM-terrein aan de Telexstraat op. Het regende, maar volgens directeur Jaap Bierman scheen de zon. “Ik ben zo blij als een kind met dit schitterende materieel,” zei hij. En ook wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, mobiliteit en duurzaamheid) was enthousiast. “Het is goed voor de luchtkwaliteit en de bussen zijn ook nog eens zeer stil.”
Als volgend jaar alle 102 elektrische bussen van de Duitse fabrikant Daimler Buses er zijn, rijdt de HTM volledig emissieloos. Dat vergt wel een grote hoeveelheid elektriciteit, maar volgens Kapteijns kan het stroomnet in dit deel van de stad (Groente- en Fruitmarkt) dat aan. De afgelopen maanden is het terrein aan de Telexstraat omgebouwd tot één gigantisch laadstation. Er hangen 109 laadpunten boven het parkeerterrein. Ook bij de eindpunten Zwarte Pad, Norfolk (haven) en Kijkduin kan worden geladen.
De nieuwe bussen en de laadpunten kosten bij elkaar ongeveer 120 miljoen euro. De HTM leent dat geld en de kapitaallasten daarvan worden betaald door de metropoolregio MRDH. De Daimlers vervangen de aardgasbussen.
Harmonicabussen
Een deel van de nieuwe ‘vloot’ bestaat uit gelede wagens, ook wel harmonicabussen genoemd. Deze zijn zes meter langer dan de gewone 12 meter lange bussen. Ze bieden ruimte aan 137 passagiers, tegen 64 in het kleinere model. De lange bussen worden vanaf november ingezet op de drukke lijnen 23, 24, 25 en 26. De officiële namen van de nieuwe bussen zijn eCitaro en eCitaro-G (het lange model).
De eCitaro’s zijn voorzien van usb-aansluitingen. Een ander voordeel boven de bestaande bussen is dat ze elektrische rolstoelen kunnen meenemen. Volgens Jaap Bierman zijn de bussen voorzien van een veilige ‘vastzetmogelijkheid’.
De HTM heeft net als de andere OV-bedrijven in de regio met de MRDH afspraken gemaakt over de inzet van schone bussen. “Het is de bedoeling dat in 2030 er alleen nog zero-emissiebussen rijden in de 21 gemeenten die samenwerken in de MRDH. Daarmee dragen de bedrijven bij aan een regio waarin je prettig kunt wonen en werken,” zei Jeffrey Keus, wethouder van Leidschendam-Voorburg en portefeuillehouder OV van de MRDH, vrijdag.
De eerste elektrische bussen worden gebruikt om buschauffeurs op te leiden en testen uit te voeren. Bierman: “Dit najaar verwachten we de eerste 12 meter-eCitaro stapsgewijs in de dienstregeling op te nemen, gevolgd door de 18 meter-bussen aan het einde van dit jaar. Over ongeveer een jaar zijn we dan de eerste stadsvervoerder die volledig emissieloos openbaar vervoer aanbiedt.”