Gevonden ‘Picasso’ blijkt Belgische stunt

De in Roemenië gevonden ‘Picasso’ is een vervalsing, gemaakt in het kader van een theaterproject. Dat zegt het Antwerpse theatergezelschap Berlin.

Door

De tekening van Picasso die zaterdag werd teruggevonden in Roemenië blijkt een vervalsing te zijn. Hij werd verstopt door twee Belgische theatermakers als onderdeel van een kunstproject.

De Nederlands-Roemeense schrijfster en columniste van Den Haag Centraal, Mira Feticu, en auteur Frank Westerman gingen afgelopen week in Roemenië op zoek. Zij deden dat na een anonieme, in het Roemeens gestelde brief te hebben gekregen, waarin stond dat Picasso’s tekening ‘Tête d’Arlequin’ in een bos was verborgen. De tekening werd in 2012 met zes andere topstukken van de particuliere Triton Collectie gestolen uit de Rotterdamse Kunsthal.

In scene gezet

Zondagavond maakte de Antwerpse theatergroep Berlin via Twitter en een mail aan Feticu en Westerman bekend de hele zaak in scene te hebben gezet. Zij deden dit in het kader van hun stuk ‘True Copy’. Dat gaat over kunstvervalsingen. Op basis van foto’s die Feticu en Westerman maakten concludeerde oud-Triton-conservator Peter van Beveren eerder al dat het vrijwel zeker om een vervalsing ging.

Mira Feticu, die speciaal naar Roemenië reisde en daar uitgebreid is ondervraagd, zegt ‘woedend’ te zijn over de Belgische stunt. Frank Westerman liet aan de NOS weten dat hij ‘wel kan lachen’ om de Belgenmop. De theatermakers hebben Feticu en Westerman bericht dat zij hen graag willen ontmoeten. Het zou niet hun bedoeling zijn geweest dat mensen echt op zoek gingen naar de Picasso.

Standaardportret
Bekijk meer van