DHC-columniste Mira Feticu vindt mogelijk Picasso terug

Mira Feticu, columniste van Den Haag Centraal, vond in Roemenië mogelijk een in Nederland gestolen Picasso terug. Het onderzoek is in volle gang.

Door

 

(De gevonden Picasso blijkt een publiciteitsstunt van een Belgische theatergezelschap. Lees hier het actuele bericht.)

 

De Nederlands-Roemeense schijfster en columniste van Den Haag Centraal, Mira Feticu, denkt in Roemenië een tekening van Pablo Picasso te hebben teruggevonden. Het werk werd in 2012 samen met andere topstukken gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam. Een oud-conservator heeft zijn twijfels.

Fetic reisde vorige week met collega-schrijver en journalist Frank Westerman naar Roemenië. Zij deden dit na een anonieme tip te hebben gekregen over de plek waar de tekening ‘Tête d’Arlequin’ (Hoofd van een Harlekijn) begraven zou zijn. “Ik kreeg een brief uit Roemenië,” vertelt ze telefonisch vanuit een Roemeense politieauto. “Daarin stond de plek beschreven waar het werk verstopt zou zijn. Meteen na het lezen heb ik de Rotterdamse rechercheur gebeld met wie ik veel heb samengewerkt voor mijn boek. Toen ik na een paar dagen nog niets had gehoord, ben ik zelf op het vliegtuig gestapt. De kans was klein, toch wilde ik het proberen.”

Gestolen Picasso onder een steen

De schrijfster hoefde niet erg lang te zoeken, laat staan te graven met de schep die ze speciaal had gekocht. “Toen ik bij het adres aankwam ben ik gelijk gaan zoeken in de bosjes. Onder een steen vond ik een pakketje met de tekening erin.”

Frank Westerman en Mira Feticu onderweg in Roemenië.

Feticu heeft het werk zaterdag gevonden bij het dorp Greci. Daarna heeft ze het werk afgeleverd op de Nederlandse ambassade in Boekarest. De ambassadeur heeft het vervolgens voor nader onderzoek overgedragen aan de Roemeense autoriteiten. Feticu is zaterdagavond en zondag gehoord door de Roemeense politie.

Sterke twijfels bij expert

Peter van Beveren, oud-conservator van de particuliere Triton Collectie, waartoe alle gestolen werken behoorden, zei zondag tegen de NOS dat hij afgaande op een foto van Feticu sterke twijfels heeft over de echtheid van de teruggevonden Picasso. “Er zijn te veel afwijkingen. Ik denk dat het een vervalsing is. Wel een goede trouwens.” “Het kan. Maar ik ben geen kunstexpert,” reageert Feticu. “Maar ik vond toch dat het mijn plicht was op zoek te gaan. Ik hoop dat het wél de echte tekening is.”  

Waarde van tientallen miljoenen   

Mira Feticu (Breaza, 1973) reconstrueerde de kunstroof, die door Roemenen werd gepleegd, in haar roman ‘Tascha’ (2015). Dat boek verscheen recent in het Roemeens. Dit kan de verklaring zijn voor het benaderen van Feticu. Naast de Picasso werden in 2012 uit de Kunsthal werken van Claude Monet (twee stuks), Henri Matisse, Jacob Meijer de Haan, Paul Gauguin en Lucian Freud gestolen.

Bij de arrestatie van de kunstdieven bleken de kunstwerken, die tezamen een waarde van vele tientallen miljoenen euro’s vertegenwoordigen, spoorloos. Later heeft de moeder van één van de verdachten verklaard dat ze de schilderijen in een verwarmingskachel had verbrand. Deze verklaring werd door de Roemeense recherche waarschijnlijk geacht, na onderzoek van de as.

Toch niet bij BN’er aan de muur

Opmerkelijk is dat de kunstdetective Arthur Brand in augustus in de tv-show ‘M’ beweerde dat de bewuste Picasso ‘bij een BN’er aan de muur hangt’. Hij zei ook aanwijzingen te hebben dat de Monets en de Freud nog bestaan. Maar over dat verhaal is sindsdien niets meer vernomen. Zondag verklaarde Brand tegen de NOS dat hij hoopt dat de in Roemenië gevonden tekening inderdaad de gestolen Picasso is.  

Mira Feticu en Frank Westerman zijn waarschijnlijk maandagavond te gast in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Standaardportret
Bekijk meer van