Gemeente blundert: miljoenen naar uitkeringsgerechtigden

De gemeente Den Haag heeft door een ambtelijke fout een miljoenenbedrag overgemaakt aan 69 uitkeringsgerechtigden. Het gaat om 2,5 miljoen euro. Alles wordt in het werk gesteld om het geld terug te krijgen.

Door

De gemeente bevestigt in een schriftelijke verklaring berichtgeving over de financiële blunder in de Telegraaf van zaterdag (6 april). ‘Degenen aan wie de foutieve betalingen zijn verricht, zijn inmiddels benaderd (…). Als het geld retour is, zal met spoed het juiste bedrag worden betaald.’ Er zijn per persoon bedragen tussen 7500 en 108.000 euro overgemaakt. Alle bedragen zijn een factor 100 te hoog (twee nullen te veel). Eigenlijk had dus in totaal 25.000 euro moeten worden uitgekeerd. Hoe dit kon gebeuren is nog onduidelijk; voor het overmaken van grote bedragen is aparte goedkeuring van leidinggevenden noodzakelijk. De uitkeringen droegen het karakter van een premie aan mensen die een ‘proefplaatsing’ bij een werkgever hadden gekregen.

De foute overboekingen werden eerder deze week ontdekt. Sinds donderdag is er met man en macht gewerkt om het geld terug te halen. Dat is nog niet in alle gevallen gelukt. De procedure is dat alles terug moet en dat de betrokkenen daarna alsnog het correcte bedrag krijgen.

Wethouder Revis: ‘Heel vervelend’

Namens het college van B en W reageerde wethouder Boudewijn Revis (VVD, ruimtelijke ordening) zaterdagmorgen op de radio. Hij zei het ‘heel vervelend’ te vinden voor de mensen die kortstondig zijn blij gemaakt met een forse storting. “Als het systeem of controlemechanisme moet veranderen, weet ik zeker dat dat nu gaat gebeuren,” aldus de VVD’er, die in dit geval geen verantwoordelijkheid draagt. Dat zijn de wethouders Guernaoui (Groep de Mos, financiën) en Van Alphen (GroenLinks, sociale zaken).

Opvallend is dat de blunder erg lijkt op iets dat in 2013 in Amsterdam op veel grotere schaal gebeurde. Daar keerde gemeente 188 miljoen uit, in plaats van de 1,88 miljoen die de bedoeling was.

‘Wat een ontzettende blunder’

Een aantal oppositiepartijen in de gemeenteraad reageert woedend en bestookt het college van B en W met schriftelijke vragen. ‘Wat een ontzettende blunder,” twitterde fractievoorzitter Martijn Balster van de PvdA. ‘Gemeente heeft per ongeluk miljoenen overgemaakt en teruggevorderd van zeer kwetsbare Hagenaars. Hoe kan dit gebeuren?’. Balster heeft een spoeddebat aangevraagd. CDA-fractievoorzitter Danielle Koster vraagt zich af waarom er niet eerder ‘alarmbellen’ zijn gaan rinkelen op het stadhuis. Tevens wil zij weten waarom B en W de gemeenteraad niet uit eigen beweging over de blunder hebben geïnformeerd.

Standaardportret
Bekijk meer van