Geen ballonnen meer omhoog in Den Haag

Het oplaten van ballonnen bij feestelijke gelegenheden wordt later dit jaar in Den Haag verboden. Dat heeft het college van B en W besloten op verzoek van de Partij voor de Dieren (PvdD).

Door

Den Haag is de eerste van de grote steden die komt met een verbod. ‘Het college vindt een schone stad belangrijk en wil iedere vorm van vervuiling beperken,’ aldus het stadsbestuur in zijn overweging. Het oplaten van ballonnen zorgt voor zwerfvuil waar geregeld vogels, vissen en andere dieren in stikken of verstrikt raken. Het duurt jaren voor de ballonnen vergaan, waardoor ze bijdragen aan de groei van de plastic soep op zee.

Minder zwerfvuil

Fractievoorzitter Robert Barker van de Partij voor de Dieren (PvdD) is blij met de maatregel. “Dit is heel mooi nieuws en een stap in de goede richting. Zo ontstaat minder zwerfvuil en stikken minder dieren in de opgelaten ballonnen. We hopen dat andere steden snel volgen.”

 

Het college vindt een schone stad belangrijk en wil iedere vorm van vervuiling beperken.
Haags college van B en W

 

De PvdD vroeg om een verbod naar aanleiding van een vergelijkbare maatregel van de gemeente Den Bosch. Die kwam in actie nadat landelijk VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff daar vorig jaar vijfhonderd ballonnen losliet in het kader van een congres van zijn partij.

Deze actie kwam hem op de woede te staan van Christine Teunissen, toen Tweede Kamerlid voor de PvdD en voormalig gemeenteraadslid in Den Haag. Zij deed aangifte tegen hem wegens milieuvervuiling.

Standaardportret
Bekijk meer van