Verbod op pulsvissen treft Scheveningse visserij hard

Het Europees verbod op pulsvissen is een zware dreun in het gezicht van Scheveningen. Rederij Jaczon ziet haar investeringen verdampen en krijgt er hoge brandstofkosten voor terug.

Door

Woensdagmiddag stemde het Europees Parlement in met een verbod op vissen met de pulstechniek. Daarbij worden met behulp van elektrische schokjes bodemvissen opgeschrikt en gevangen. De voordelen zijn overweldigend groot, zeggen Nederlandse vissers.

Vergeleken met de traditionele boomkormethode is de helft minder brandstof nodig en belandt minder bijvangst in de netten. Nederlandse kottervissers, Scheveningse in het bijzonder, hebben de afgelopen jaren op grote schaal geïnvesteerd in deze techniek.

Tevergeefs, want na een stevige lobby van met name Frankrijk zet Brussel voorlopig een streep door de pulsvisserij.

 

Voor de visafslag zal een pulsverbod dus ook enorme gevolgen hebben
Willem den Heijer, Noordzee-specialist

 

Het verbod treft Scheveningen, en de rest van de Nederlandse visserij, hard. Hoewel slechts 5 procent van de vissers in elke lidstaat mag experimenteren met pulsvissen, heeft de Nederlandse overheid zoveel ontheffingen verleend dat inmiddels bijna de helft volgens deze methode vist.

Zo heeft de Scheveningse rederij Jaczon drie kotters in de haven die, na peperdure investeringen, met de pulstechniek op tong en schol vissen. Moederbedrijf Cornelis Vrolijk bezit ook nog eens vijf pulskotters die wekelijks hun vangsten aanbieden in Scheveningen, vertelt Noordzee-specialist Willem den Heijer. “Voor de visafslag zal een pulsverbod dus ook enorme gevolgen hebben.”

Brandstof en bodemschade

En dus zit de Scheveningse visvaart met de handen in het haar. “De bedrijven die de schepen runnen, kampen met een gigantisch groot probleem als ze de pulstechniek niet meer mogen toepassen en spoedig moeten overschakelen op de boomkorvisserij,” zegt Den Heijer.

“Die methode vergt ontzettend veel brandstof, is minder selectief in de zuidelijke Noordzee, vangt meer benthos (verzamelnaam voor organismen die op en in de zeebodem leven) en veroorzaakt meer schade aan de bodem, zeker in de zuidelijke Noordzee.”

Maar aan die argumenten hebben ze elders geen boodschap. Vooral de Fransen zijn fel gekant tegen de Nederlandse pulsvissers. Milieuorganisaties vinden dat onterecht de indruk wordt gewekt dat pulsvissen wél diervriendelijk en duurzaam is.

 

Nu we eindelijk zover zijn met verduurzamen, wordt het verboden
Jurie Post, visser uit Urk

 

De ontgoocheling staat op het gezicht van Jurie Post uit Urk, die dinsdag is komen demonstreren bij de Tweede Kamer. “Jaren geleden heeft de politiek tegen ons gezegd: als jullie willen doorgaan met vissen, moeten jullie innoveren en verduurzamen. Nu we eindelijk zover zijn, wordt het verboden. Terwijl klimaatbeleid in Europa steeds belangrijker is.”

Minister Carola Schouten (ChristenUnie, Landbouw) nam onlangs al haar verlies; ze probeert nu vooral de pijn voor de vissers te verzachten. “De minister komt met een nieuw innovatiepotje, maar niemand gaat investeren als niet zeker is of het straks nog mag,” aldus Post.

Kennis delen

De christelijke partijen in de gemeenteraad hebben meermaals hun steun aan de Scheveningse pulsvissers uitgesproken, maar kunnen op Europees niveau weinig doen. Oud-wethouder Karsten Klein, inmiddels kandidaat-Europarlementariër voor het CDA, verklaarde tegenover Omroep West dat hij het verbod na de verkiezingen weer aan de kaak wil stellen in Brussel. Andere lidstaten wil hij overreden door technische kennis te delen, bijvoorbeeld met de Franse visserij.

Jurie Post uit Urk heeft daar weinig vertrouwen in. “Ik heb een Franse visser weleens gevraagd hoe we dit gaan oplossen. Hij zei: ‘U denkt als een Hollander’.”

De komende tijd mag nog maar de helft van de Nederlandse pulskotters de zee op. Tot 1 juli 2021, wanneer de overgangsperiode afloopt. In de tussentijd moet wetenschappelijk onderzoek hardmaken dat deze vorm visserij milieuvriendelijk is. Voor de pulsvisserij staat de deur nog op een kier.

Standaardportret
Bekijk meer van