Drukker bij herdenking Indisch Monument
Bij de jaarlijkse nationale herdenking van 15 augustus 1945, de capitulatie van Japan, waren dinsdag ruim vierduizend mensen aanwezig.
Het veld bij het Indisch Monument aan de Prof. B.M. Teldersweg was afgeladen vol. Volgens de Stichting 15 augustus waren er een derde meer mensen dan vorig jaar. Hoofdspreker was de Leidse schrijver Reggie Baay. Zijn vader werkte als dwangarbeider aan de Birma-Siam-spoorweg, maar erover praten kon hij niet. Baay vond na diens dood een koffer met documenten en reconstrueerde toen het verhaal van zijn vader. En hij ontdekte waarom hij Reggie heet. Zijn vader vernoemde hem naar zijn gestorven Britse medegevangene Reginald. Hij had beloofd dat hij dat zou doen, als hij het zou overleven en een zoon zou krijgen.
Slag in de Javazee
Frederik von Maltzahn, leerling van het VCL, vertelde over zijn bijzondere band met zijn overgrootvader. Deze streed met de Nederlands-geallieerde vloot tegen de Japanners in de verloren Slag in de Javazee. Boudewijn de Groot (zanger-songwriter) legde samen met zijn dochter en kleindochter de ‘Driegeneratiekrans’. Dat is een van de initiatieven waarmee wil de stichting nieuwe generaties wil betrekken bij de herdenking.