Bomen bij Wilhelminamonument lijken gered

Na veel protesten worden de vijf lindebomen bij het Wilhelminamonument waarschijnlijk niet gekapt. Het stadsbestuur past het plan voor de herinrichting aan.

Door

Donderdag bleek in een vergadering van de raadscommissie leefomgeving dat veel partijen in de gemeenteraad het niet (meer) eens zijn met het plan. Wethouder Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag/Groep de Mos), die zijn collega Richard de Mos verving, zegde toe dat het college van B en W met een ‘brief’ komt. Daarin wordt het standpunt van een meerderheid in de raad verwerkt: namelijk dat de vijf bomen niet worden gekapt.

‘Kennelijk geen afgewogen besluit’

Guernaoui stelde zich laconiek op in het debat, dat werd gevoerd naar aanleiding van vragen en kritiek van Robin Smit van de Partij voor de Dieren. “Kennelijk is er vorig jaar toch geen afgewogen besluit genomen,” zei Guernaoui verwijzend naar het vorige college van B en W, waarin zijn partij geen zitting had. Twee partijen die er toen wél in zaten (maar nu niet meer), de PvdA en de Haagse Stadspartij (HSP), bleken van gedachten veranderd. Zij wijzen het herinrichtingsplan voor het ‘Paleisplein’ nu af. Dat geldt ook de VVD en GroenLinks, die wel in het huidige college zitten (D66 was niet aanwezig).

De herinrichting van het pleintje bij het monument is het laatste deel van een veel grotere facelift, die is uitgevoerd op het Noordeinde en in de Heulstraat. Ontwerpers van de gemeente tekenden aanvankelijk een plan waarin van het Wilhelminamonument alleen het beeld zou blijven staan, in een met gras en heggen ‘vergroende’ omgeving. De bomen, twee krimlinden en drie gewone exemplaren, werden te dominant (’te veel schaduw’) gevonden. Na protesten van de Haagse erfgoedorganisaties schrapte de gemeente de ontmanteling van het monument.

Elke maandag actie bij de bomen

Daarna kwam een actie op gang om de bomen te redden. Maandenlang is er elke maandag door bomenliefhebbers ter plekke gedemonstreerd. En ook donderdag lieten zij zich weer horen in de raadzaal. “Het is absurd en kafkaësk om de bomen te kappen. Ze passen juist wél in het ontwerp,” zei natuurliefhebber Joost Gieskes.

In de discussie tussen de politieke partijen werd geconstateerd dat het (nieuwe) college in zijn programma heeft staan dat er alleen wordt gekapt ‘als het echt niet anders kan’. Pieter Grinwis (ChristenUnie/SGP) wees er nog fijntjes op dat HSP en VVD ‘even niet hadden opgelet’ vorig jaar. Joris Wijsmuller (oud HSP-wethouder) had dat eerder al toegegeven. “Het plan is een papieren gedrocht,” zei hij zelfs.

Raadslid René Oudshoorn (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) protesteerde verschillende keren tegen het feit dat De Mos nu door de oppositie wordt weggezet als ‘wethouder kettingzaag’. De Mos wordt volgens Oudshoorn geconfronteerd met fouten van het vorige college.

Aanvulling 27 mei: kwestie kwam a/d orde op initiatief van de Partij voor de Dieren.   

Standaardportret
Bekijk meer van