Bandleden Golden Earring ereburger van Den Haag

Barry Hay, George Kooymans, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk zijn benoemd tot ereburger van Den Haag.

Door

Het college van B en W heeft besloten de bandleden van de Golden Earring de bijbehorende Gouden Erepenning van de stad toe te kennen. ‘Ze ontvangen de hoogste gemeentelijke onderscheiding voor hun grote (inter-)nationale successen vanaf de oprichting van de band (1961). Met hun successen heeft de band bijgedragen aan de bekendheid van Den Haag als muziekstad’, aldus  het vrijdag openbaar gemaakte besluit.

In een persverklaring zegt burgemeester Jan van Zanen: ‘Veel Hagenaars en Hagenezen bewaren warme en persoonlijke herinneringen aan de Golden Earring. Daarom klonk op 11 maart uit veel Haagse ramen het nummer ‘Radar Love’. Met de benoeming tot ereburger krijgen de bandleden de waardering die zij verdienen’.

Band is gestopt

Het besluit van B en W volgt op de bekendmaking in februari  dat de band stopt. Zanger-gitarist George Kooymans lijdt aan de spierziekte ALS, die hem het spelen onmogelijk maakt. Lange tijd was ‘De Earring’ de oudste nog actieve rockband van Nederland en ook één van de langst bestaande bands van de wereld. De band werd wereldberoemd met hits als ‘Radar Love’, ‘Twilight Zone’ en ‘When the lady smiles’. Wegens de coronamaatregelen is in overleg met de bandleden besloten de erepenningen niet persoonlijk uit te reiken.

The Golden Earrings in 1969. | Foto: Anefo/Bert Verhoeff

Rob Gerritsen, manager van de Golden Earring, laat namens de band in dezelfde persverklaring weten: ‘Het ereburgerschap is een mooie waardering voor de Golden Earring. We zijn gestart in de kleine podia in Den Haag. Daarna hebben we vele andere nationale en internationale podia mogen betreden. Den Haag is altijd onze thuisbasis gebleven’. De kiem voor de band werd in 1961 gelegd vlakbij het Haagse Zuiderpark. Eerder maakte de gemeente Den Haag bekend dat er in dat park een brug naar de band wordt vernoemd.

De erepenningen en het B en W-besluit. | Foto: Gemeente Den Haag

De Gouden Erepenning en het ereburgerschap is een dubbelonderscheiding voor mensen die iets bijzonders hebben gedaan voor de stad en de Haagse bevolking. Zij is voor het laatst uitgereikt aan Johan Remkes in juli 2020, bij zijn afscheid als waarnemend burgemeester van Den Haag

Standaardportret
Bekijk meer van