250 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in leegstaand SoZa

250 vluchtelingen uit Oekraïne kunnen vanaf januari terecht in het oude ministerie van Sociale Zaken (‘SoZa’) in het Bezuidenhout. Een aantal tijdelijke opvanglocaties is straks niet meer beschikbaar.

Door

Den Haag biedt op dit moment onderdak aan zo’n 1200 Oekraïners. Dat gebeurt op tijdelijke opvanglocaties, waarvan een deel binnenkort niet meer beschikbaar is, zoals het voormalige Koninklijk Conservatorium en de Shell Campus. Daarmee vallen 500 ‘bedden’ voor Oekraïners weg. Van nog eens 400 plekken ‘is onzeker of ze op termijn beschikbaar blijven’, schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad.

 

We realiseren ons dat opvang in kleinschalige locaties wenselijker zou zijn
College van B en W

 

In de zoektocht naar nieuwe locaties is de gemeente uitgekomen bij SoZa aan de Anna van Hannoverstraat. Eerder werden hier al statushouders (immigranten met een verblijfstatus) gehuisvest, samen met studenten en werkende jongeren. Er wonen nu nog zo’n veertig statushouders, schrijft het college. Ook het regionale aanmeldcentrum voor Oekraïense vluchtelingen, nu in Rijswijk, verkast naar SoZa.

Niet genoeg

In het oude ministerie kunnen 250 Oekraïners terecht, bij lange na niet genoeg om de 500 wegvallende bedden te vervangen, laat staan 900. Tegelijk vindt het college een vluchtelingenopvang van 250 aan de grote kant. ‘We realiseren ons, met het oog op de leefbaarheid, dat opvang in kleinschalige locaties wenselijker zou zijn.’

Het zal niet de laatste noodgreep zijn. ‘De urgentie om de komende tijd alternatieve locaties te realiseren voor de langdurige opvang van Oekraïense vluchtelingen is dus hoog,’ schrijft het college.

Intussen arriveren meer Oekraïense vluchtelingen. De rijksoverheid doet een ‘dringend beroep’ aan de gemeente om nog eens 300 Oekraïners op te vangen. ‘Hoewel het nog steeds ons streven is om ook aan de extra opgave te voldoen, is het op dit moment vooral zorg om de huidige opvang kwantitatief op peil te houden en alternatieve locaties te vinden,’ aldus het college.

Asieldeal

De gemeente heeft haar handen vol aan de opvang van vluchtelingen, mede door een gebrek aan beschikbare woonruimte en een sterke toename van de immigratie dit jaar. Den Haag dient ook nog onderdak te vinden voor een paar honderd niet-Oekraïense vluchtelingen, een uitkomst van de ‘asieldeal’ om buitenslapers in Ter Apel elders onder te brengen. Ook zoekt de gemeente naar plekken voor statushouders, die vanwege hun verblijfsvergunning recht hebben op een woning.

SoZa zal evenmin eeuwig beschikbaar blijven. Er liggen plannen om het complex te slopen ten behoeve van nieuwbouw.

Standaardportret
Bekijk meer van