Asielzoekers Ter Apel tijdelijk naar Binckhorst

Nog eens extra opvang voor asielzoekers in Den Haag: 75 mensen die nu in het nationaal aanmeldcentrum in Ter Apel zitten, kunnen twee weken terecht in Den Haag voor crisisopvang.

Door

De asielzoekers worden vanaf eind juni twee weken opgevangen in het Teleport Hotel in de Binckhorst. Dat is tot het eind van het jaar afgehuurd voor de acute opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Een deel van hen stroomt inmiddels door naar langdurige opvangplekken, zoals in het voormalig conservatorium. Daarom is er tijdelijk plek om het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te hulp te schieten.

Door crisisopvang te bieden aan de mensen uit Ter Apel komt Den Haag tegemoet aan de oproep van staatssecretaris Eric van der Burg (VVD, Justitie en Veiligheid) aan de veiligheidsregio’s om bij toerbeurt te zorgen voor 600 opvangplekken tot eind augustus. Al tijden is het crisis in Ter Apel, het landelijke aanmeldcentrum voor asielzoekers. Er is groot tekort aan bedden, mensen slapen op stoelen en in tenten van het Rode Kruis. De Veiligheidsregio Haaglanden vangt tussen 29 juni en 12 juli ook 75 mensen op in Leidschendam-Voorburg. De kosten voor de opvang worden betaald door het COA. Na de twee weken crisisopvang is het hotel weer bestemd voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Kantoorpand Binckhorst

Twee weken geleden maakte de gemeente al bekend dat er in de stad tijdelijk plek is voor 400 extra vluchtelingen uit Ter Apel. Die worden van 1 juli tot en met 31 december opgevangen in een kantoorpand aan de Regulusweg, eveneens in de Binckhorst. Hiermee wil de gemeente bijdragen aan het oplossen van de landelijke crisis in de vluchtelingenopvang. Wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, sociale zaken): ‘We kennen allemaal de beelden uit Ter Apel. De situatie daar is schrijnend. Mensen op de vlucht voor oorlog en geweld verdienen een goede plek om te verblijven in afwachting van de beslissing op hun asielaanvraag, niet in overvolle sporthallen, tenten of op een stoeltje op de gang.’

De begeleiding, de opvang en het toezicht in en rond het terrein in de Binckhorst worden geregeld door het COA. Zij zorgen ook voor de dagelijkse behoeften van mensen, dagbesteding en voorinburgering. Het gebouw aan de Regulusweg is in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Het COA praat nog met het RVB over een eventuele verlenging van het termijn. Als dat niet lukt en er eind dit jaar geen alternatieve locatie is in Den Haag, dan loopt de opvang af.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van