Frits Huffnagel: ‘Joris Wijsmuller heeft er een ongelooflijke puinhoop van gemaakt’

Ex-politicus Frits Huffnagel heeft voortschrijdend inzicht: in mei opperde hij al dat het Gemeentemuseum de naam moest veranderen. Het gesprek met de VVD’er was een van de meest opmerkelijke interviews van 2018. We spraken met Huffnagel over de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar, Mark Ritte, het OCC en nog veel meer.

Door en

Frits Huffnagel (1968) vertelt net waarom een akkoord op hoofdlijnen niet wenselijk is bij de nieuwe Haagse formatie, als hij in café Barlow op het Plein met een rolletje papier op zijn hoofd wordt getikt. De schrijver van het verkiezingsprogramma voor de VVD Den Haag keert zich om. “Hé schoonheid,” roept hij enthousiast naar voormalig partijgenoot Geert Dales. “Wat gezellig. Ik zit in midden in een interview, over wat er nu gaande is.” Dales, tegenwoordig lijstduwer voor 50Plus in Amsterdam, richt zich tot de interviewers: “Als Frits het niet weet, dan is het niet gebeurd.” Gelach vult de zaak.

Dan vervolgt Huffnagel zijn verhaal. “Het is beter om hele heldere afspraken te maken. Met name over de eerste twee jaar. Als je dat niet doet, gaat het te snel ontsporen. De coalitie tussen de VVD, Groep de Mos, GroenLinks en D66 heeft volgens mij zo’n tachtig procent kans van slagen. De vraag is wel of ze de rit uitzitten. In de formatie is hoe groot je als partij bent belangrijker dan of je hebt gewonnen of verloren. Er zijn alternatieven, maar beter dan met deze combi kun je de kiezer niet bedienen.”

De VVD zit aan tafel met Groep de Mos, de grootste partij met een vrij specifieke en uitgebreide wensenlijst, zoals vrij parkeren en ruimere openingstijden voor de horeca. Krijgen ze al deze zaken voor elkaar?

“Er is geen enkele partij die kan zeggen: ‘zoals ik het wil, zo moet het.’ Daarvoor liggen de zetelaantallen te dicht bij elkaar. Op het gebied van de uitgebreidere horecavergunning zitten we allemaal aardig op één lijn. Dat stond in elk verkiezingsprogramma.”

En vrij parkeren?

“Daarmee maak je geen mens blij. Niet zoals met gratis bier. Als jij nu in een straat woont waar het betaald parkeren wordt afgeschaft, kun je ineens je auto niet meer kwijt. Het is net zo onhaalbaar als de wens van GroenLinks voor een compleet autovrije binnenstad. Dan blijft geen enkele ondernemer overeind.”

 

Tom de Bruijn (D66-wethouder financiën, red.) heeft de afgelopen jaren met geld gesmeten.

Mark Rutte

Gaat er nog een wens van de VVD sneuvelen?

“Ik kan me voorstellen dat bepaalde wensen niet kunnen worden uitgevoerd, zoals de metroverbinding van Rotterdam The Hague Airport naar Scheveningen. Niet omdat het geen goed plan is, maar omdat er misschien geen geld is. Aan de andere kant: aan dit soort projecten kan het rijk bijdragen.”

Maar premier Mark Rutte zegt tegen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag: ‘Mooie plannen, maar er is geen geld.’

“Dat moet je altijd zeggen als premier. Als je één iemand iets beloofd, raak je vele miljoenen kwijt aan andere mensen die ineens ook hele goede ideeën hebben.”

Er is dus wel geld.

“Den Haag moet er geld voor vrijmaken. De metropool ook. Wat trouwens ook zou kunnen helpen, is de verkoop van de Eneco-aandelen. In de vorige raad was er geen meerderheid, maar dat was kantje boord. Ik kan me goed voorstellen dat het nu wel kan.”

Met dat geld kun je mooi het tekort van bijna 13 miljoen euro afdekken.

Geïrriteerd zegt Frits Huffnagel: “Tom de Bruijn (D66-wethouder financiën, red.) heeft de afgelopen jaren met geld gesmeten.”

Wiegel

Is het niet onsportief om alleen De Bruijn daarvan de schuld te geven?

“De wethouder financiën heeft de taak om de hand op de rem te houden, dat is de afgelopen jaren niet gebeurd. Als je dat thuis doet, gaat het ook snel mis. Voor je het weet, zit je met ondernemer Annemarie van Gaal aan tafel in het televisieprogramma ‘Een dubbeltje op zijn kant’.

Waaraan heeft de gemeente dan onnodig geld uitgegeven?

“Aan het bouwen van gesubsidieerde woningen, waar we al een enorme overmaat aan hebben. De gezinnen vluchten hier weg. Wonen is of mogelijk gemaakt door subsidies, of voor mensen die nog nooit van subsidie hebben gebruikgemaakt. Dat is niet wat je wilt.”

De fase van verkenner Wiegel is afgesloten met vier uitdagingen voor de stad. Een daarvan is ‘iedereen doet mee’. Maar wat houdt die leuze eigenlijk in?

“Het had zo een verkiezingsslogan kunnen zijn, die is zo breed. GroenLinks zal misschien denken aan de zwakkeren in de samenleving, Groep de Mos aan de ouderen. En voor de VVD geldt waarschijnlijk: iedereen aan het werk!”

 

Ik heb tegen Boudewijn (Revis, VVD-wethouder, red.) gezegd: als je een wethouder zoekt met de portefeuilles economische zaken, citymarketing en cultuur, dan mag je me bellen

D66

En D66?

“Tja, die zitten altijd een beetje…” Hij maakt een wiebelende beweging met zijn hand.

Onduidelijk dus. Laten we het hebben over veiligheid. Vier jaar geleden was de VVD nog heel streng, nu is het Groep de Mos die van leer trekt. Die wil jeugdige overlastplegers naar Drenthe sturen en heropvoeden in tuigdorpen.

“Dat zal Jetta (Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, PvdA, red.) leuk vinden! Nou, succes ermee. Ik ben er wel voor dat je overlastgevers weghaalt. Anders straf je het slachtoffer.”

De overlastgever mag van De Mos naar een asowoning.

“Daar kan ik me op zich wel iets bij voorstellen. Maar krijgen wij ze dan ook weer terug? Uit Drenthe? Ik ben heel benieuwd wat daarover in het collegeakkoord komt.”

Iets wat alle aandacht krijgt in het huidige programma is duurzaamheid, en dan met name het Klimaatpact.

“Daar heeft een ruime meerderheid van de raad inderdaad zijn handtekening onder gezet. Ook partijen die nu in de oppositie gaan. Het lijkt me logisch dat het een leidraad wordt. Groep de Mos mag toelichten waarom ze dat niet hebben getekend. Misschien moet er ergens een scherp randje af.”

 

Klimaatpact

In het Klimaatpact staat onder meer dat de gemeente vegetarisch eten moet stimuleren binnen de eigen organisatie.

“Lijkt me waanzinnig belangrijk… Ach, schei uit, joh. Dat is toch geen taak van de gemeente?”

En dat de gemeente seizoensgebonden en duurzaam geproduceerd voedsel moet promoten bij scholen?

“Vind ik prima. Neem die kinderen ook mee naar het Westland, mogen ze het daarna opeten.”

Er komt waarschijnlijk een wethouder duurzaamheid en transitie. Iets voor de VVD?

Trekt zijn wenkbrauwen op: “Ik verwacht dat de VVD eerder zal inzetten op financiën, ruimtelijke ordening of op economische zaken. Maar dan wel één wethouder economie, want dat ‘gehapsnap’ van dit college was natuurlijk een drama. Bij bijna elke bijeenkomst stonden er drie wethouders economische zaken. Dat kost een geld. Die wethouder duurzaamheid is misschien eerder iets voor Kathalijne Buitenweg (Tweede Kamerlid voor GroenLinks, red.). Ik kan me voorstellen dat haar partij die portefeuille graag wil. En er moet natuurlijk weer een wethouder citymarketing komen.”

Citymarketing

Dat wordt uw baan!

“Nou, die kans is buitengewoon klein, maar ik heb tegen Boudewijn (Revis, VVD-wethouder, red.) gezegd: als je een wethouder zoekt met de portefeuilles economische zaken, citymarketing en cultuur, dan mag je me bellen.”

Stel: u krijgt deze portefeuille. Wat gaat u dan als eerste doorvoeren?

“Dat vreselijke paars-gifgroene letterlogo van de gemeente Den Haag vervangen. En The Hague Festivals en Beatstad moeten terugkomen. Daarna ga ik in overleg met het Gemeentemuseum om de naam te veranderen. Mondriaanmuseum klinkt goed toch?”

En u zit er niet mee dat het OCC, het cultuurpaleis aan het Spui, straks meer kost dan de 180 miljoen euro die er nu voor staat?

“Welnee, het is een erfenis van de HSP die we als stad moeten verwerken. Joris Wijsmuller heeft er een ongelooflijke puinhoop van gemaakt. Daar is ie nu voor afgestraft. Want het gáát meer kosten. Ik denk dat we weer op het oorspronkelijke bedrag van 200 miljoen uitkomen. De Dr Anton Philipszaal was een noodoplossing, een tijdelijk gebouw. Het is typisch Haags om te zeggen,” en dan met opgezet stemmetje: “Maar het is een echte Rem Koolhaas.” Daarna fel: “Die heeft het ontworpen in de tijd dat Den Haag een artikel 12-gemeente was. Dus het is überhaupt knap dat het gebouw er is gekomen. Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse ambassade. Daarvan zeggen mensen: “Het is een echte Breuer. Ja, kan ik het helpen dat hij zijn dag niet had? Wat een verschrikkelijk lelijk gebouw!”

 

Kan ik het helpen dat Breuer zijn dag niet had? Wat een verschrikkelijk lelijk gebouw!

Amerikaanse ambassade

Over de voormalige Amerikaanse ambassade gesproken. Wel of geen Eschermuseum erin?

“In een deel van het gebouw kan heel goed een Eschermuseum komen. Maar dan wel in een deel, het is gigantisch groot. In het andere deel kan dan iets commercieels. Je zult een investeerder nodig hebben. Een hotel is geen vereiste. Anyway, als je dat lelijke rotding dan toch wilt laten staan, zet er dan in elk geval iets aan, zoals een serre, waardoor het wat toegankelijker en opener wordt.”

Als het Eschermuseum inderdaad in het pand van Breuer trekt, wil het Gemeentemuseum in Paleis Lange Voorhout een Delfts blauwmuseum openen. Realistisch?

“Nee, onzin. Voor Delfts blauw gaan je naar Delft. Mensen komen naar Den Haag omdat we royal zijn en er is op dat gebied hier nog niet veel te zien. In het cultuurdistrict (grofweg Plein, Lange Voorhout, Binnenhof, red.) past een Oranjepaleis beter.”

 

 

Bekijk meer van