DHC temperatuurt bij MIAW: ‘Den Haag bruist niet’
Peilingen zijn maar peilingen, dus trekt Den Haag Centraal de stad in. Leven de verkiezingen? Wat weegt er het zwaarst bij de keuze van de kiezer? Aflevering 1: de kunstenaars van stichting MIAW (Make It Art Worthy) aan de Noordwal 18.
De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en stichting MIAW (Make It Art Worthy) speelt daar letterlijk een rol in. “Wij zijn een stemlokaal op 21 maart,” vertelt MIAW-initiatiefnemer Cis Deyl trots. Vijfentwintig kunstenaars huren een atelier bij MIAW, Doel van MIAW is om kunst en de maatschappij op een laagdrempelige manier met elkaar te verbinden. De kunstenaars zijn niet zozeer voor meer culturele subsidies als wel voor minder regeltjes, hergebruik van lege gebouwen en meer podia voor livemuziek. “Den Haag bruist niet,” zegt Deyl.
“Het gaat niet om geld maar om kansen bieden aan kunstenaars,” zegt sieradenmaker Arti Cijntje van Arti’s Shed. “De portemonnee hoeft heus niet meteen te worden opengeknipt,” vult Deyl aan. “Maar als je een goed idee hebt voor de culturele sector is het wel fijn als je niet een heleboel formulieren hoeft in te vullen. Versoepel de regels, minder bureaucratie.
Subsidie
Er staan soms echt onzinvragen in aanvraagformulieren voor een subsidie. Hoe moet ik al zo ver van tevoren weten hoeveel vrijwilligers ik bij een project ga betrekken? Dat vind ik echt een drama.” Kunstenaar Rick Kuyper huurt ook een atelier bij MIAW. Iedereen kan binnenlopen om een kijkje te nemen bij de kunstenaars, daarnaast worden er regelmatig exposities en workshops georganiseerd. Kuyper maakt zich druk om panden waar niets mee gebeurt. “Veel gebouwen in Den Haag staan leeg of mooie kerken worden gesloopt. Als een gebouw goed is, waarom moet je dat dan slopen? Ik ben voor zo veel mogelijk hergebruik.”
Cultuurwethouder Joris Wijsmuller (HSP) heeft het in de ogen van Deyl best goed gedaan. “De gemeente en de wethouder doen hun best voor podiumkunsten. Voor de beeldende kunst en amateurkunstenaars mag wel meer worden gedaan. Wij moeten veel meer moeite doen om gezien te worden. Er is te weinig plek voor outsiders.” Dat het nieuwe Onderwijs- en Cultuurcentrum (OCC) duurder uitpakt, kwam voor haar niet als een schok. “Dat OCC gaat gebouwd worden. Punt. Ik heb zelden gehoord dat zo’n project binnen budget is gebleven.”
Vaste bezoeker van MIAW
“We hebben meer aan een OCC dan aan een Volvo Ocean Race,” vindt Alexander Franken. Hij is een vaste bezoeker van MIAW en is actief als performer, liedjesschrijver, dichter en organisator van podia voor livemuziek.
Dat steeds meer horecaondernemers op de vingers worden getikt voor geluidsoverlast, betreurt hij. Zo kreeg de eigenaresse van Café Foots in de Reinkenstraat onlangs een boete van 6000 euro voor geluidsoverlast. “Al die kleine, leuke plekjes verdwijnen en maken plaats voor hippe biercafés,” verzucht hij. “Het wordt mensen zo verschrikkelijk moeilijk gemaakt,” vindt Deyl. “Plekken als De Pater en De Paap geven de stad kleur. Aan de ene kant wil je een cultuurstad zijn en aan de andere kant bekeur je zo’n klein zaakje. Dat is krom.”
We hebben meer aan een OCC dan aan een Volvo Ocean Race
De gemeenteraadsverkiezingen moeten volgens de kunstenaars vooral gaan over lokale kwesties. “Zorg voor voldoende fietsnietjes als je een fietsstad wilt zijn,” zegt Cijntje. “Dat je frambozen kunt plukken zonder boete te krijgen. En er moeten meer bankjes komen op openbare plekken.” De gekapte bomen aan de Veenkade zijn vorig jaar verwerkt tot bankjes langs de kade. Een mooi initiatief, vindt hij. Cijntje is een traditionele stemmer. “Ik kom nu eenmaal uit een rood nest. Ik laat me wel leiden door de standpunten van partijen. Die moeten mij aanspreken.”
Out of the box
Kunst en cultuur verrijken het leven, volgens de MIAW’ers. “Daardoor leer je out of the box te denken,” zegt Deyl, die binnenkort een Pakje Kunst-automaat bij MIAW krijgt. “Voor vier euro krijg je iets waardevols gemaakt door kunstenaars uit de regio. Een leuke, laagdrempelige manier om met kunst kennis te maken.” Franken: “Zonder politiek zou je nog altijd kunst hebben. De grottekeningen waren er immers al veel eerder.”