Henk Bres gaat zijn ‘best doen’, maar niet als raadslid

Ras-Hagenees Henk Bres wordt toch geen gemeenteraadslid. Wel zal hij namens de PVV als ‘fractievertegenwoordiger’ op het stadhuis deelnemen aan commissievergaderingen. Dat komt hem op kritiek te staan.  

Door

Henk Bres had eerder gezegd dat hij zitting zou nemen in de raad, aangezien hij met 1802 voorkeursstemmen de nummer twee op de PVV-lijst, Willie Dille, voorbij was gestreefd. Maar bij nader inzien kiest hij voor een bijrol. Waarom? “Er is niet op me ingepraat. Dit is gewoon in goed overleg gegaan. Ik ben geen wegloper.  Ik ben de politiek ingegaan om de gewone man te helpen en dat ga ik ook doen,” verzekert Bres. Wel is duidelijk dat fractievoorzitter Karen Gerbrands liever met vriendin Dille in de raad zit, dan met de populaire maar onervaren nieuwkomer.

Bres is er trots op ‘dat zoveel mensen vertrouwen in mij hebben’. Dat de partij slechts twee zetels haalde, is de voornaamste reden om fractievertegenwoordiger te worden. “Dat was best een teleurstelling. Als we vier zetels hadden gehaald, was ik wel raadslid geworden. In goed overleg hebben we besloten dat Willie Dille de gemeenteraad ingaat, omdat zij meer ervaring heeft. Ik wil niet zeggen dat ik dom ben, maar ik ben geen Einstein.” Hij voelt zich meer senang bij de positie als fractievertegenwoordiger.

Ophef

Alle ophef over het feit dat hij afziet van het raadslidmaatschap is hem niet in de koude kleren gaan zitten. “Ik heb mijn telefoon uitgezet en ik heb online veel vervelende reacties gekregen. Ik ben er gevoeliger voor door de situatie met mijn vrouw Corretje, denk ik.” Corretje kreeg vorig jaar te horen dat zij nog maar enkele maanden te leven zou hebben als gevolg van agressieve maagkanker. Die diagnose bleek verkeerd. “Het is nog steeds ernstig: uitgezaaide borstkanker naar de maag en botten, maar ze heeft nog jaren, gelukkig. Ik ben niet gelovig, maar ik heb wel gebeden: geef die ziekte aan mij in plaats van aan Corretje. Die heeft nooit iemand kwaad gedaan.”

 

 

Volgende week wordt er misschien een reiger opgegeten in het Zuiderpark. Dan gaat de pers daar weer over schrijven.
Henk Bres (PVV)

 

Gesteund door zijn echtgenote wil Bres de komende vier jaar alles op alles zetten om de stad mooier te maken.

Speerpunten

Zijn speerpunten zijn onder meer veiligheid op straat, het weren van islamitische haatpredikers en het aanpakken van dierenleed. “Ik ben gewoon Henk. Ik ga geen ABN lullen, maar ik ga wel knokken om dingen voor elkaar te krijgen. Ook ben ik niet tegen moslims en ben ik geen racist, maar ik ben wel tegen islamisering. Den Haag moet Den Haag blijven.” Ook moet iedereen veilig over straat kunnen. “De burgemeester is laatst overvallen. Ze zegt dat ze ‘op de verkeerde tijd op de verkeerd plek’ was. Daar ben ik het dus niet mee eens. Die overvaller was er op de verkeerde tijd en plaats.”

Bres heeft veel respect voor de agenten op straat, maar vindt dat zij harder moeten kunnen optreden. “Ik kreeg vroeger nog met de blanke sabel, nu wordt alles breed uitgemeten in de pers. Zij moeten gewoon hun werk kunnen doen.” Ook wil hij een verbod op halal slachten en vindt hij dat dierenmishandelaars zwaar gestraft moeten worden. Daarnaast wil de Hagenees dat de hondenbelasting wordt afgeschaft en dat gaten in het wegdek of hobbelige stoepen tot de verleden tijd gaan behoren.

Reiger

Henk Bres hoopt dat de storm rond zijn persoon snel gaat liggen. “Volgende week wordt er misschien een reiger opgegeten in het Zuiderpark. Dan gaat de pers daar weer over schrijven. Half Nederland is boos op mij, maar ik zal nooit weglopen. Er hebben 1802 mensen op mij gestemd.” Op 19 april wordt Bres beëdigd als fractievertegenwoordiger voor de PVV. “Ik ga mijn stinkende best doen. Als ik de komende vier jaar tien dingen kan veranderen, ben ik heel blij en trots.”

Standaardportret
Bekijk meer van