Toch drie zetels voor HSP, De Mos naar acht

De definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bracht nog een verrassing. In plaats van 9 zetels krijgt Groep de Mos/Hart voor Den Haag er 8. De Haagse Stadspartij (HSP) klimt naar 3. Vijf kandidaten werden met voorkeurstemmen in de raad gekozen.

Door

“Dit is een fijne wisseling,” zei een opgetogen Joris Wijsmuller, lijsttrekker van de HSP, op vrijdagochtend. Met één zetel extra ziet hij mogelijkheden: “Ik was ervan overtuigd dat we de oppositie ingingen. Maar nu liggen de kaarten anders. We hebben natuurlijk wel twee zetels verloren. Vergeet dat niet. Dus ons past nog steeds bescheidenheid.”
Burgemeester Pauline Krikke maakte de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekend in een openbare zitting van de kiesraad in het stadhuis. Vijf kandidaten zijn met voorkeurstemmen gekozen.

Voorkeurstemmen Bres

Allereerst Henk Bres, de lijstduwer van de PVV. Met ruim 1800 stemmen is hij de nummer twee. Daardoor verliest Willie Dille haar zetel.
Opvallend is ook de verdeling bij de islampartijen. De nummer twee van de Islam Democraten Tahsin Çetinkaya kreeg meer stemmen dan lijsttrekker Hasan Kücük. De oude nummer drie van die partij die overstapte naar nieuwkomer NIDA, kreeg daar meer stemmen dan lijsttrekker Cemil Yilmaz.

We hebben natuurlijk wel twee zetels verloren. Vergeet dat niet. Dus ons past nog steeds bescheidenheid.
Joris Wijsmuller

Veel teleurstelling was er bij Bülent Aydin, de nummer drie van de PvdA. Hij haalde minder stemmen dan Janneke Holman (plek 4) en valt buiten de boot. Holman haalde maar acht stemmen minder dan nummer twee, Mikal Tseggai. Onverwachts, want ze was niet eens aanwezig. Tseggai reageert verbaasd, maar verrukt: “De vloggers gaan de raad in. Twee jonge vrouwen, dat kan alleen maar goed gaan!”

Lubach

Bij het CDA is er eveneens een verrassing. De nummer zeven, Kavish Partiman, haalde met ruim 1100 stemmen Michel Rogier in. Rogier was vlak voor de verkiezingen nog te gast bij tv-programma Zondag met Lubach. Partiman is verrast, maar ziet ook de resultaten van een ‘keiharde campagne’. Hij is van plan om de hindoestaanse gemeenschap in Den Haag te gaan vertegenwoordigen. “Ik zal zeker ook Rabin Baldewsingh (scheidend PvdA-voorman) om advies vragen. Maar ik heb ook Ram Ramlal (oud-CDA Kamerlid en wethouder) als mentor.”

Vrijdagochtend waren er vooral veel felicitaties voor alle nieuwe raadsleden. Janice Roopram, nummer drie van Groep de Mos, haalde ruim 2100 stemmen. “Mijn telefoon ontploft! Ik wil de komende dagen iedereen bedanken die mij heeft geholpen. Alle eethuisjes die in elk tasje een folder hebben gedaan. Ik ga bij iedereen langs. Het wordt spannend!”
Burgemeester Krikke was in een opperbest humeur. Overal om haar heen werd gesproken over taart, champagne en andere traktaties. “Feest! Feest van de democratie!”

 

Lees hier alles na over de uitslag.

Alle uitslagen per wijk

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van