Chaos, ruzie en onduidelijkheid bij PVV

Waar is het programma?

Door

Door Mieke van Dixhoorn

 

Is er nu wel of geen verkiezingsprogramma? De PVV-afdeling van Den Haag wist het begin deze week niet zo goed. Dit ondanks dat er zaterdag in het AD Haagsche Courant groots werd aangekondigd dat de plannen waren gepresenteerd. Dinsdag veranderde de boodschap naar: ‘Het is nog niet openbaar’. Lijsttrekker Karen Gerbrands maakte haar excuses voor de verwarring en beloofde de plannen te sturen. Maar bij het ter perse gaan van deze krant was er nog geen programma binnen.

Het was een week van meerdere incidenten voor de afdeling die sowieso niet bekendstaat om haar stabiliteit. Via ‘RTL Neuws’ lekte een conceptverkiezingslijst uit. Daarop stonden slechts twee van de vijf huidige raadsleden. Gebrands en haar secondant Willie Dille komen terug (op plek 1 en 2), maar bekende namen als Daniëlle de Winter, André Elissen en nieuwkomer Tim Vermeer moeten op zoek naar een nieuwe baan. Inmiddels is bevestigd dat zij een lage, onverkiesbare plek aangeboden hadden gekregen. Daar bedankten de drie voor – met als gevolg dat de sfeer om te snijden is. Wrang is dat Gerbrands zich in het interview met het AD beklaagt dat er weinig aanwas is van goede kandidaten. De lijst is slechts dertien kandidaten lang, andere partijen komen met dertig tot vijftig kandidaten.

Mol

De PVV kwam in 2014 met zeven zetels in de raad, maar verloor er gaandeweg twee doordat mensen opstapten. Verder zijn raadsleden vaak niet aanwezig bij vergaderingen. De conceptlijst is ook niet zonder problemen. Zo waren er hardnekkige geruchten dat kandidaat Mohammed Shaief Aziem (plek 9) een mol zou zijn. Na publicatie bij RTL was Aziem niet meer te bereiken. ‘Fake news,’ reageerde hij via Twitter. De reden: ‘Privéomstandigheden.’ Maar voor verder commentaar is hij niet bereikbaar.

Nick van Eijk (plek 7) kwam in de problemen omdat hij een Facebookpagina startte voor een Zuid-Hollandse afdeling van de extreemrechtse organisatie Dutch Self Defence Army (DSDA). Hij pleitte begin 2016 voor burgermilities. Maar volgens Gerbrands heeft hij hier afstand van genomen.

Het roerige verleden van lijstduwer Henk Bres bleek ook geen belemmering. Wel is hij tijdelijk gestopt met zijn radioprogramma bij Den Haag FM voor het geval hij met voorkeurstemmen toch de raad haalt. Het is bekend dat de Bekende Hagenaar geen blad voor de mond neemt. In een inmiddels weggehaalde tweet zei hij onlangs nog: ‘*Fucking cancer muslims* #tyfuslui #walgelijk.’

Aandacht

De landelijke leider van de partij, Geert Wilders, kondigde vorig jaar aan in zestig gemeenten mee te willen doen aan de verkiezingen. Eind december bleek het al in dertig gemeenten niet haalbaar. Wilders krijgt vaak het verwijt dat hij alles zelf beslist binnen de partij. Nu hij zijn aandacht moet verdelen, gaat het op meerdere plekken mis. In Rotterdam moest lijsttrekker Géza Hegedüs na één dag vertrekken omdat hij in het verleden steun had betuigd aan een Holocaustontkenner. De Utrechtse kandidaat Henk van Deún moest door het stof nadat hij had gezegd dat hij liever had dat een moskee uit de stad zou afbranden dan dat het een symbool van de stad zou worden. In zowel Rotterdam als Utrecht doet de partij van Wilders voor het eerst mee.

Naar verluidt kreeg de Haagse afdeling juist vrijheid om bijvoorbeeld zelf een lijst op te stellen. Maar met alle ontstane onrust wordt de kans almaar groter dat Wilders zich ook in Den Haag met de zaken zal gaan bemoeien. Donderdag 25 januari komt de fractie voor het eerst weer bijeen sinds de berichten in de media. Dan is er ook een raadsvergadering.

PVV-lijstduwer Henk Bres liet zich onlangs fel uit op Twitter. | Screenshot 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van