Residentie Bachkoor met Bruckner en Kortekaas

‘Vrede en recht’ zijn het thema van het volgende jubileumconcert van het 150-jarige Residentie Bachkoor. Met oude en nieuwe muziek.

Door

Bruckners ‘Messe nr 2 in e’ uit 1866 is een oude bekende voor het koor, want bij zijn eeuwfeest stond deze compositie ook op het programma. Het is een indrukwekkend romantisch werk voor achtstemmig koor en vijftien blazers, waarin de componist zijn religieuze vervoering de vrije loop liet. Maar eigenlijk is het andere werk op het programma van vrijdag (18 november) bijzonderder.

Componist Bram Kortekaas.

De jonge componist Bram Kortekaas schreef in opdracht van het koor het stuk ‘Dulce bellum inexpertis’, naar het pacifistische pamflet van Erasmus. Het sluit in muzikale zin aan bij Bruckner, dat het voor dezelfde bezetting is geschreven. Volgens Kortekaas, die ook politicologie studeerde, kunnen we leren van Erasmus’ tekst, die betekent: ‘Oorlog is alleen zoet voor hen die hem niet hebben meegemaakt’. “Mensen beginnen vaak een oorlog met het idee dat ze iets te winnen hebben, maar uiteindelijk zijn de kosten altijd groter dan de baten. Erasmus zegt niet dat je je niet mag verdedigen. Maar voor het starten van een oorlog kan hij geen enkele goede reden bedenken. De oorlog in Oekraïne is daar denk ik een goed voorbeeld van. We moeten er alles aan doen om gewapende conflicten te voorkomen,” aldus de componist.

Lofzang op de mens

In de vierdelige compositie horen we een lofzang op de natuur van de mens, die volgens Erasmus als enig levend wezen geboren is voor vriendschap. Maar ook het ‘tatarata’ van strijdtrompetten als steeds terugkerend thema. Kortekaas: “Het laatste deel bezingt al het goeds dat vrede ons brengt, maar ook dat de mens de neiging heeft om in de valkuil van de oorlog te trappen.” Het koor wordt begeleid door blazers van het Residentie Bach Orkest. Het geheel staat onder leiding van Jos Vermunt.

  • Jubileumconcert Residentie Bachkoor, vrijdag 18 november, 20.00 uur, Kloosterkerk. 
  • Klik hier voor nadere informatie.
Standaardportret
Bekijk meer van