Natuur staat centraal bij nieuw seizoen NDT

In het nieuwe seizoen van het Nederlands Dans Theater vieren huischoreografen Paul Lightfoot en Sol León hun gezamenlijke dertigjarig jubileum. Het gezelschap toont zich betrokken bij ecologische vraagstukken in de wereld. Lightfoot licht de keuzes toe.

Door

De nieuwe seizoensbrochure van het Nederlands Dans Theater (NDT) komt in tweeën. De gids met programma’s heeft ook dit jaar de vorm van een kalender, handig en smaakvol vormgegeven, met daarnaast een boekje in liggend formaat waarin alle betrokkenen worden voorgesteld. Rahi Rezvani, al jaren vaste fotograaf bij het Nederlands Dans Theater , portretteerde voor de kalender NDT-dansers in relatie tot voorwerpen uit de natuur: hout, bladeren, vruchten. Bij een eerste blik op de inhoud valt op dat er slechts vijf grote zaal-programma’s zijn: net als vorig jaar twee van de jongerentak NDT 2, maar slechts drie van NDT 1, waar dat er vorig jaar door een vernuftige splitsing vier waren. “Dit jaar investeren we meer in het internationale profiel en de tournees van het gezelschap,” zegt Paul Lightfoot. “Daarnaast hebben we nu de voorstelling ‘Up & Coming Choreographers’ in het Korzo Theater. Dat biedt veel creatieve mogelijkheden.”

Natuur

Zoals altijd beginnen de programmatitels met een ‘S’, lang geleden ontstaan als eerbetoon van Lightfoot aan zijn toenmalige geliefde Sol León. Lightfoot lacht als ik informeer hoe vaak hij er nog vragen over krijgt. “Ach, weet je, het vooraf maken van titels is erg moeilijk. Vaak weet je van één derde van een programma nog niet wat het wordt, omdat het een wereldpremière is. Dit jaar speelt de natuur een rol in ons programma, de cyclus van de jaargetijden.

Dat heeft geleid tot titels als ‘Saisonnier’ en ‘Second Nature’. Met telkens de ‘S’ als beginletter hoef ik maar één letter na te zoeken naar goede titels, je moet het verder niet te letterlijk nemen.” De titels vormen nadrukkelijk geen opdracht aan de choreografen die werk voor een programma maken: “Ik ben zelf ook choreograaf en weet hoe leuk het is om géén opdracht te krijgen.”Een opvallende titel in het rijtje is ‘Sol & Paul XXX’ met drie bestaande werken van het duo huischoreografen. “Sol León en ik werken dertig jaar samen en het leek ons mooi daarom een programma aan ons werk te wijden. Daar gaat iets gebeuren, maar daar wil ik nog niet te veel over zeggen.”

Nederlands Dans Theater

Naast León & Lightfoot en ‘associate choreographers’ Crystal Pite en Marco Goecke komen meer oudgedienden terug, zoals Hans van Manen, Alexander Ekman, Hofesh Shechter en Sharon Eyal & Gai Behar. Opvallend is echter ook het aantal nieuwe en jonge namen. Lightfoot loopt ze even langs. “Imre en Marne van Opstal hebben één productie voor NDT 2 gemaakt, ik kijk ernaar uit dat ze nu voor het eerste gezelschap kunnen creëren. Bryan Arias was vroeger danser bij Nederlands Dans Theater en maakte ooit een stuk voor ‘Up & Coming Choreographers’. Hij heeft heel veel talent, en met eerste stuk voor onze reguliere programmering zetten we hem nog meer op de Nederlandse danskaart.

Felix Landerer is een al wat meer gevestigde choreograaf met een eigen groep in Hannover. Hij werkt momenteel voor Scapino. En dan is er Phillip Chbeeb. Hij heeft een hiphop-achtergrond en grote bewegingsideeën.” Het werken met hiphop is geen dagelijkse kost voor NDT. “Dat hoefde niet speciaal op dit moment te komen en het is ook geen nieuwe richting,” benadrukt Lightfoot. “Chbeeb is een nieuw talent dat we in huis halen en wij staan er altijd voor open alles te proberen, zolang de kwaliteit en integriteit in orde zijn. Ik ben heel benieuwd wat hij voor ons gaat maken.”

Lightfoot

Zowel in de kalenderfoto’s als de programmatitels is een duidelijke link aanwezig naar de natuur en naar ecologie. “Kunstenaars, waaronder choreografen, zijn ook mensen in de wereld,” verklaart Lightfoot. “Ook al zijn hun balletten niet altijd politieke boodschappen, ze hebben wel een relatie met de wereld en alles wat er gebeurt. Die kwesties komen bewust en onbewust in ons werk terecht. Zo hebben Sol León en fotograaf Rahi Rezvani bijvoorbeeld de fotoserie in onze kalender bedacht. En ook tijdens de afgelopen editie van onze benefietvoorstelling ‘Switch’ kozen de dansers expliciet voor een goed doel, gerelateerd aan de natuur om de opbrengst aan te doneren.”

Officiële voorstellingen in het Lucent Danstheater zitten dit jaar niet in de planning. Wel kan Nederlands Dans Theater er voorlopig blijven werken. “Het deel dat er nog staat, kan tot een heel laat stadium bewoonbaar blijven en daarna kunnen we meteen de nieuwbouw in zonder tussenstop, van de oude studio’s de nieuwe in. Ik ben er heel dankbaar voor dat dit is gelukt. Als dansgezelschap is een creatieve omgeving gewoon essentieel!”

Meer informatie: www.ndt.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van