Vioolster Vilde Frang met Mendelssohn in Amare

De ‘Noorse Janine Jansen’, Vilde Frang, begint vrijdag 29 september in Den Haag aan een bijzondere tournee.

Door

Vilde Frang (Oslo, 1986) is na een afwezigheid van enkele jaren weer terug in Nederland. Met het B’Rock Orchestra van de Belg René Jacobs gaat ze op tournee. Amare is het eerste podium dat ze aandoen. Jacobs verlaat nu de barok en werpt zich met Schubert en Mendelssohn op de romantiek. Van Schubert staat de indrukwekkende onvoltooide ‘Symfonie nr. 8’ (Unvollendete) op het programma; Van Mendelssohn de ‘Reformatie-symfonie’ (nr. 5) met daarin onder mee het koraalthema ‘Ein feste Burg ist under Gott’. Maar nu Frang. Zij speelt het even beroemde als geliefde ‘Vioolconcert’ van Mendelssohn. Haar viool is voor de gelegenheid bespannen met darmsnaren om zo dicht mogelijk bij de negentiende-eeuwse klank te komen.

 

Debuut als 10-jarige

Vilde Frang is de kleindochter van componist Finn Arnestad. Ze begon op 4-jarige leeftijd viool te spelen. Ze debuteerde als tienjarige bij het Noors Radio-orkest en was een jaar later solist bij het Philharmonisch Orkest van Bergen. Als  13-jarige soleerde ze onder leiding van Mariss Jansons bij het Filharmonisch Orkest van Oslo. Nu is een veel gevraagde soliste, maar maakt ze ook naam als docent aan de Noorse Muziekhogeschool in Oslo.

René Jacobs werd bekend als countertenor om daarna furore te maken als dirigent. Hij richtte zijn eigen ensemble Concerto Vocale op. Hij dirigeerde onder meer Concerto Köln, de Akademie für alte Musik Berlin en het Freiburger Barockorchester. Sinds enige tijd heeft hij zich verbonden aan B’Rock Orchestra, dat de podia verovert. Na Den Haag staan onder meer de Musiekverein in Wenen en het Bratislava Music Festival op reisplan.

Concert: Mendelssohn en Schubert, Vilde Frang – B’Rock Orchestra o.l.v. René Jacobs, vrijdag 29 september 2023, 20.15 uur, Amare.

Standaardportret
Bekijk meer van