Parkpop 2019: Geliefd festival verrast met ambitieuze line-up

Grote namen op Parkpop dit jaar met onder meer Tears for Fears, Nile Rodgers en Cypress Hill. En het festival breidt ook uit met bijzondere optredens in het Paard tijdens ShoppingNight.

Door

Parkpop en Den Haag horen bij elkaar. Het geliefde evenement vindt dit jaar voor de 39ste keer plaats en maakt van het Zuiderpark een groots en gezellig festivalterrein. DUCOS Productions is, samen met MOJO, de drijvende kracht achter de organisatie en Ylaysa Harris is volop bezig met de marketing en publiciteit.

Zij vertelt: “Parkpop is iets waar we constant mee bezig zijn en naartoe werken. Ik hou echt van festivals en kijk erg uit naar de drie dagen die wij nu geprogrammeerd hebben. Dit jaar hadden we daar ook nog Parkpop Next Door bij, dat afgelopen weekend is geweest. Een feestelijke aftrap speciaal voor de buurtbewoners van Escamp in het winkelcentrum van de Leyweg. Een mooie opwarmer voor het festival.”

Dit jaar kan de binnenstad ook meeproeven van de feestsfeer met Parkpop Downtown. “Het festivalweekend begint vrijdag op de Grote Markt en het Paard met als brandend thema: ‘SENA’s GIRLS (who) ROCK’. Het is een programma waarmee we de genderongelijkheid binnen de muziekindustrie willen aankaarten. Dat doen we door getalenteerde powervrouwen in de spotlight te zetten. Ik vind het belangrijk dat wij een stelling innemen voor meer inclusiviteit en zorgen voor een diverse festivalcultuur. Op die avond treden gevestigde artiesten op naast aanstormend talent.”

Het feest gaat tot in de kleine uurtjes door. 
| Foto: Joni Israeli

“Zo hebben we de koningin van de Keniaanse urban-muziekscene Muthoni Drummer Queen die garant staat voor een energiek optreden. Hooverphonic is ook een grote naam en maakt al sinds de jaren negentig sfeervolle en relaxte triphop. Een leuke bijkomstigheid is dat Parkpop Downtown samenvalt met ShoppingNight, dat dit jaar ook volledig in het teken staat van muziek met het thema ‘Uptown Funk’. Het vult elkaar dus perfect aan.”

Zwoele zomeravond

De nieuwsgierige muziekliefhebber kan op vrijdag gratis alle locaties bezoeken. Het gaat tot in de kleine uurtjes door, maar Parkpop is nog lang niet afgelopen. “Zaterdag gaan we gewoon vrolijk verder met een gezellige, zwoele zomeravond in het Zuiderpark met Parkpop Saturday Night. Ik zie de programmering op die dag als een reis langs verschillende perioden door middel van muziek. We hebben een breed scala aan grote artiesten die actief zijn in verschillende genres en er is voor iedereen wel wat.”

 

Hooverphonic is ook een grote naam en maakt al sinds de jaren negentig sfeervolle en relaxte triphop.
Ylaysa Harris (organisatie Parkpop)

 

Een naam die vooral opvalt, is Cypress Hill. Deze rappers uit Los Angeles hadden begin jaren negentig enkele onvergetelijke hits zoals ‘Insane in the Brain’ en coffeeshopfavoriet ‘Hits from the Bong’. Heel andere koek is Tears for Fears. Deze Britse band ademt een Eighties-sfeer en verzorgt met hits als ‘Shout’ en ‘Everybody Rules the World’ de soundtrack voor dat decennium. Als contrast is de koningin van jaren negentig alternative ook present: Skin, de charismatische leadzangeres van Skunk Anansie.

Naast deze internationale sterren is er genoeg aandacht voor bekende Nederlandse artiesten. “Op de zaterdag hebben we uit Den Haag Di-rect en de cultband Gruppo Sportivo. Zondag zie ik meer als een dag die een ode brengt aan de rijke Nederlandse popscene met Ilse DeLange, Waylon en Jett Rebel. En we geven jong Haags talent ook een kans om voor een groot publiek op te treden op het Haagse veld.”

Uniek

Een gevarieerde line-up dus die is verspreid over drie dagen en van Den Haag een grote festivalstad maakt. Parkpop is daarom nog steeds een uniek fenomeen volgens Ylaysa Harris. “Er zijn eigenlijk geen andere popfestivals in Nederland die op zo’n schaal georganiseerd worden midden in een stad en gratis zijn. Nu moet je wel voor de zaterdag een kaartje kopen, maar vrijdag en zondag zijn voor iedereen toegankelijk. En dat maakt het ook zo bijzonder. Ondanks alle veranderingen merk je dat de goede sfeer de constante factor is. Ik kijk ook erg uit naar volgend jaar als wij ons 40-jarig jubileum gaan vieren.”

 

Ondanks alle veranderingen merk je dat de goede sfeer de constante factor is.
Ylaysa Harris (organisatie Parkpop)

 

Maar eerst is er nog de 39ste editie en naar welke act kijkt Harris het meest uit? “Ik ben natuurlijk trots op ons hele programma, maar iets wat ik echt niet wil missen, is Nile Rodgers & CHIC. Hij is een getalenteerd icoon die heeft samengewerkt met Madonna en David Bowie. Daarnaast is hij natuurlijk wereldberoemd door de hits die hij met CHIC heeft gespeeld. Dat wordt dus een zomers feest met zijn aanstekelijke disco en funk!”

Parkpop, Parkpop Downtown, vrijdag 28 juni, Grote Markt en het Paard, Parkpop Saturday Night, zaterdag 29 juni, en Parkpop The Hague, zondag 30 juni, Zuiderpark. Meer informatie: www.parkpop.nl

Standaardportret
Bekijk meer van