3×3 basketbal in Zuiderpark: ‘Niemand gaat mijn stad veroveren’

Niet vijf tegen vijf, maar drie tegen drie. De snelste vorm van basketbal komt naar Den Haag. Op tweede paasdag worden de Streetball Masters in de Sportcampus gespeeld. “Maak je maar op voor een feestje.”

Door

3×3 basketbal is niet zomaar een tijdverdrijf voor hangjongeren. Deze grootste urban teamsport ter wereld – met wereldwijd meer dan 250 miljoen beoefenaars – is toegevoegd aan de Olympische Spelen van 2020. Er bestaan al Europese kampioenschappen, waarbij de Nederlandse vrouwen vorig jaar op het Museumplein in Amsterdam de bronzen medaille pakten. En ook het WK wordt binnenkort in de hoofdstad gehouden.

Maar eerst komt 3×3 basketbal naar Den Haag. In de Sportcampus Zuiderpark zijn de Streetball Masters op 2 april de afsluiting van het indoorseizoen. Tijdens het evenement worden er diverse toernooien gespeeld. Hoogtepunt is de Satellite, waaraan twaalf Europese teams uit onder andere Nederland, Rusland, Letland, Litouwen en Montenegro meedoen. Voor de teams zijn punten voor de Eurotour van de internationale basketbalbond FIBA te verdienen. De winnaar van het toernooi plaatst zich voor de The Hague 3×3 Challenger, die op 2 en 3 juni in Scheveningen wordt gespeeld. Tot slot is er op tweede paasdag ook voor het eerst het NK 3×3 voor studenten.

“Maak je maar op voor een feestje,” zegt Stephenson Winklaar. De 21-jarige, 1,70 meter lange guard (spelverdeler) speelt in het gewone basketbal voor het Haagse The Jumpers, maar speelt 3×3 voor het team Open Run tijdens de Streetball Masters. “Ik beschouw zo’n toernooi echt als een festival waarvan je moet genieten. Omdat het zo snel gaat, zie je van alles. Doordat je maar met z’n drieën speelt, kan je je niet verstoppen. Je moet wel gaan zweten als je wilt winnen. Dat maakt het zo puur. Bij voetbal kan het weleens 0-0 worden en kunnen spelers zich wel verstoppen.”

3×3 basketbal is spectaculair

3×3 basketbal is het hippe en snelle broertje van het gewone basketbal. Ieder team heeft maar drie spelers, het speelveld is gehalveerd en er hangt maar één basket. Het is pleintjesbasketbal pur sang. Winklaar: “Als je de bal afpakt, hoef je alleen maar achter de driepuntlijn te komen en je mag al een aanval opzetten en afronden. Binnnen twee seconden. Dat maakt het bijzonder spectaculair om te zien.”

Je moet wel gaan zweten als je wilt winnen. Dat maakt het zo puur.
Stephenson Winklaar (3x3 basketballer)

 

Ook de puntentelling is anders. Schoten van achter de driepuntlijn leveren twee (in plaats van drie) punten op, erbinnen slechts één (in plaats van twee). Vrije worpen blijven wel als één punt tellen. Verder wordt er niet op tijd gespeeld, maar gaat het erom wie het eerst een bepaald aantal punten (meestal 15) behaalt.

Stephenson Winklaar speelt al tien jaar 3×3 en is een soort beroemdheid. “Ik speelde in Team Swish en we trokken door het land. Om de sport te promoten. Daarover werd door ‘Zappsport’ een minidocumentaire gemaakt, die op NPO 3 is uitgezonden. Destijds stond de sport nog in de kinderschoenen, maar inmiddels is het serious business. De sport wordt door steeds meer mensen gevolgd en het niveau wordt steeds hoger.”

Voor Winklaar is dit het eerste toernooi van het seizoen. Vanwege zijn studie toerisme had hij een stapje teruggedaan. Maar dat betekent niet dat hij zijn ambitie heeft teruggeschroefd. “Er gaat niemand anders in mijn stad winnen! Geen Amsterdams of Gronings team verovert Den Haag. Wij gaan winnen in eigen stad!”

 

Streetball Masters, maandag 2 april (tweede paasdag) van 12.00 tot 18.00 uur, Sportcampus Zuiderpark, gratis. Meer informatie: www.basketbal.nl
Standaardportret
Bekijk meer van