Lies Colman nieuwe directeur van het Koninklijk Conservatorium

De Vlaamse pianiste Lies Colman volgt op 1 februari Henk van der Meulen op als directeur van het Koninklijk Conservatorium.

Door

Het bestuur van de Hogeschool der Kunsten Den Haag maakte de aanstaande benoeming van Colman donderdag bekend. Henk van der Meulen vertrekt wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Lies Colman zegt in een eerste reactie er naar uit te kijken ‘deel uit te maken van dit excellente instituut, en zal met veel enthousiasme het werk van afscheidnemend directeur Henk van der Meulen voortzetten’.

Lies Colman (1978) heeft volgens de hogeschool een bijzondere staat van dienst. ‘Met diploma’s in Rechten en Vergelijkende Cultuurwetenschap, vervolgde ze haar Masteropleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen als pianiste en violiste. Na een internationale carrière als soliste en kamermuzikante verbond ze zich als gastprofessor piano aan haar alma mater, waar ze sinds 2016 onderdeel uitmaakt van de Artistieke Directie voor de opleidingen Klassieke Muziek en de Educatieve Master Muziek. In 2021 rondde ze haar MBA af aan de London Graduate School en startte een Doctoraat in de Kunsten,’ vermeldt het persbericht.

Inspireren en motiveren

Zelf omschrijft Colman haar motivatie om voor het Koninklijk Conservatorium (KC) te kiezen als volgt: “De veelzijdigheid en het potentieel van het Hoger Kunstonderwijs blijft me sinds het begin van mijn carrière inspireren en motiveren: het maken en beoefenen van kunst in al haar kracht en verscheidenheid; het delen en ontwikkelen van passie, kennis en ervaring – en dat alles in een inspirerende en respectvolle omgeving. Deze kwaliteiten, deze bevlogenheid en ambitie vind ik terug in alle geledingen van het Koninklijk Conservatorium Den Haag.”

Volgens Stefaan De Ruyck, hoofd van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, zegt met het vertrek van Colman ‘een sterkhouder op veel vlakken’ te verliezen. “Ongetwijfeld zal haar komst naar Den Haag een bijkomende impuls geven aan de goede samenwerking en verstandhouding die tussen de beide conservatoria al bestond.”

Het KC meldt verder dat het later op gepaste wijze zal stilstaan bij het afscheid van Henk van der Meulen. ‘Er wordt toegewerkt naar een feestelijk samenkomen dat recht doet aan de enorme bijdrage die hij heeft geleverd binnen en buiten de Hogeschool, in het nationale en internationale Dans- en Muziekleven, als inspirerend leider, musicus, componist en als gedreven en betrokken mens’, aldus het persbericht. Van der Meulen was de man die de verhuizing van het KC naar Amare begeleidde en die zich duidelijk deed gelden in de ingewikkelde voorgeschiedenis van die operatie.

Standaardportret
Bekijk meer van