Grootste zoetwaterparel ter wereld onder de hamer
De veiling van de grootste zoetwaterparel ter wereld, de ‘Sleeping Lion Pearl’, vindt eind van de maand plaats in het Venduehuis en is op z’n minst spectaculair te noemen. De historische parel kan meer dan een half miljoen euro opbrengen.
Peter Meefout, directeur van het Venduehuis der Notarissen, komt binnen met een papieren tasje. Hij trekt witte handschoenen aan en haalt een antiek, goudkleurig doosje tevoorschijn. De beroemde parel met de naam de ‘Sleeping Lion Pearl’ zit erin. De natuurlijk gevormde zoetwaterparel heeft een bijzondere vorm, een die doet denken aan een slapende leeuw. De Sleeping Lion is met een omvang van 70 x 43 x 39 mm en een gewicht van ruim 118 gram de grootste ter wereld. Op 31 mei wordt hij in het Venduehuis geveild.
Met name de geschiedenis van deze zeldzame parel maakt het boeiend. De Sleeping Lion Pearl, ooit door een parelvisser opgedoken uit een rivier in China, werd naar Batavia gesmokkeld. In de zestiende eeuw kwam deze met de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) naar Amsterdam. In 1775 betaalde koopman Hendrik Coenraad Sander er 4500 Engelse ponden voor. Na zijn dood werd de parel in 1778 voor het eerst geveild. De Sleeping Lion werd voor 2100 gulden gekocht door de handelsbank Hope & Co. Deze bemiddelde voor de tsarina van Rusland, Catharina de Grote.
Tsarina Alexandra Tjodorovna
De Slapende Leeuw ging naar Sint Petersburg, om daar lange tijd te blijven. In 1863 dook hij weer op in Pruisen, in de handbagage van de Poolse mademoiselle Plonsky. Zij was onderweg naar Rome. Daar hoopte ze hem aan de nieuwe koning van Italië, Victor Emanuel II, te verkopen. De bedoeling was dat de parel door juwelier Castellani in de kroonjuwelen verwerkt zou worden. Helaas ontbrak het de koning aan geld. De Nederlander Lodewijk Willem van Kooten, die voor Castellani werkte, had dat wel en zo keerde de Sleeping Lion Pearl in 1867 terug naar Amsterdam.
De parel is daar twee keer tentoongesteld en trok toen 70.000 bezoekers.
In 1910 vond er een ontmoeting plaats tussen Van Kooten en de beroemde juwelier Peter Carl Fabergé, die in opdracht van de Russische tsaar juwelen maakte in de vorm van paaseieren. Het plan ontstond om de parel in een ei van Fabergé aan tsarina Alexandra Tjodorovna aan te bieden. Maar de Eerste Wereldoorlog stak daar een stokje voor. Tot 1979 bleef de parel in het bezit van de familie Van Kooten, daarna werd hij eigendom van het Amsterdams Parel Genootschap, dat uit zes aandeelhouders bestond. Sinds 2005 is een van die aandeelhouders, Herman Dommisse (oud-directeur van reclamebureau Saatchi & Saatchi), de enige eigenaar.
Bewakers van de Sleeping Lion
Peter Meefout denkt dat de Sleeping Lion Pearl tussen de 300.000 en 550.000 euro opbrengt. “Een parel met een vergelijkbare omvang, de ‘Arco Valley Pearl’, werd in 2007 op een veiling in Dubai aangeboden voor acht miljoen dollar, maar werd voor dat astronomische bedrag niet verkocht.
De Sleeping Lion Pearl is eerder geveild in 1778 in Amsterdam, daarna nooit meer,” zegt hij. “Het is iets heel bijzonders en het verhaal eromheen maakt het extra interessant. Ook museum Naturalis heeft belangstelling. De parel is daar twee keer tentoongesteld en trok toen 70.000 bezoekers. Herman Dommisse is nu op leeftijd en wil de parel verkopen. Wij zijn heel trots dat hij voor het Venduehuis gekozen heeft. Er is een aparte catalogus gemaakt, alleen voor deze parel. Wij kunnen ons goed voorstellen dat China hem terug wil, maar ook landen uit de Golfstaten zullen de nodige belangstelling hebben.”
De Sleeping Lion pearl zal eind mei drie dagen lang in de Louis XV-zaal van Pulchri Studio te zien zijn, onder zware bewaking. Er is een exclusieve voorbezichtiging waarvoor onder anderen de ambassadeurs van Abu Dhabi, Qatar, China, Dubai, Oman, Rusland en Duitsland uitgenodigd zijn. De geschiedenis van de parel is op z’n minst sprookjesachtig,” zegt Meefout terwijl hij zijn witte handschoenen weer aantrekt. De Slapende Leeuw gaat terug in zijn doosje en het papieren tasje om nog even veilig opgeborgen te worden.
‘Sleeping Lion Pearl’, kijkdagen zaterdag 26, zondag 27 en maandag 28 mei, Pulchri Studio, veiling donderdag 31 mei, Venduehuis der Notarissen. Meer informatie: www.venduehuis.com