Voorronde Haagse Historie Quiz

Wie weet het meeste van de Haagse historie? Om dat uit te vinden is er op 28 oktober de Haagse Historie Quiz van het magazine Haagse Historie. Den Haag Centraal doet mee met een team van drie personen, waarvoor twee lezers worden gezocht. Beantwoord onderstaande vragen en ding mee naar een plek in het team, naast hoofdredacteur Herman Rosenberg. Prijzen: interessante abonnementen en mooie boeken.

Door

Stuur de goede antwoorden vóór 2 oktober per mail naar redactie@denhaagcentraal.net of per post naar Den Haag Centraal, Juffrouw Idastraat 11, 2513 BE Den Haag. Oplossing en winnaars worden bekendgemaakt in DHC van 12 oktober.   

1. De Romeinse keizer Otho was een van de heersers in het roerige 4-keizerjaar (69). Wat is zijn connectie met Den Haag?
a. Hij liet een weg aanleggen waarvan restanten in Wateringse Veld en Leidschendam zijn teruggevonden.
b. Hij heeft bij Ockenburgh een vicus (legerplaats) laten aanleggen
c. Er zijn bijzondere munten van hem gevonden bij opgravingen bij de Rotterdamse baan

2. Iedere Nederlander kent door het spel Monopoly de Haagse straten: Grote Markt, Spui en Lange Poten. De eerste 2 straatnamen komen ook in andere steden voor, maar waar komt “Lange Poten” toch vandaan?
a. Het  was een oud duinpad waar herders met hun vee kuddes over liepen.
b. Langs het middeleeuwse zandpad waren ‘willige poten’ (wilgebomen) gepoot.
c. Er lagen op deze plaats groentetuinen buiten de bebouwde stad.

3. Prinses Louise Henriette van Oranje-Nassau (dochter van stadhouder Frederik Hendrik) werd in 1646 uitgehuwelijkt aan de Keurvorst van Brandenburg. Ze had veel heimwee naar Den Haag en liet als herinnering aan haar geboorteplaats:
a. in Berlijn een soort kopie aanleggen van het Lange Voorhout met zijn lindenbomen.
b. Slot Oranienburg bouwen naar voorbeeld van Huis ten Bosch
c. het Stadje Oranienbaum aanleggen naar Nederlands model.

4. Paleis Noordeinde is een waardevol monument en een bekende bezienswaardigheid. Maar hoe goed kennen we dit paleis? Eén van onderstaande stellingen is waar:
a. Het paleis is gebouwd door Jacob van Campen.
b. De Engelse koningin Henriette Maria heeft ongeveer een jaar met haar dochter en Engelse hofhouding  in het paleis gewoond.
c. Met Prinsjesdag vertrekken de koning en koningin voor de rondrit met de koets vanuit de voordeur van het paleis.

5. In 1694 werd een stuk grond aan de Scheveningseweg aangekocht voor het inrichten van een begraafplaats voor Portugese- en Hoogduitse Joden. Wat maakt deze begraafplaats, die er nog altijd is, zo bijzonder in Nederland?
a. Het is de grootste Joodse begraafplaats van Nederland
b. Het is de enige begraafplaats waar Sefardische en Ashkenazische Joden bij elkaar begraven liggen
c. Het is de oudste Joodse begraafplaats van Nederland

6. H.P. Berlage nam in zijn uitbreidingsplan voor Den Haag uit 1908 een voorstel op voor een ‘wereldhoofdstad’ in de duinen, ontworpen door zijn collega K.P.C. de Bazel. Welke organisatie zat achter deze plannen?
a. De Verenigde Naties
b. Vereniging voor Vrede en Recht
c. Stichting voor Internationalisme

7. De Haagse notarissen waren de eersten die een ‘Venduehuis der Notarissen’ stichtten, in de Nobelstraat, waar het nog altijd gevestigd is. Welk bijzonder schilderij werd hier ooit voor f 2,30 geveild?
a. ‘De Zonnebloemen’ van Vincent van Gogh
b. ‘Het Puttertje’ van Johan Fabricius
c.  ‘Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer

8. H.W. Mesdag was niet de enige die Scheveningen in het groot schilderde. Ook Andreas Sommer maakte omstreeks 1900 een groot schilderij van de badplaats in vogelvluchtperspectief. Wat was de aanleiding voor dit schilderij?
a. Ter gelegenheid van de opening van de eerste pier van Scheveningen – Wandelhoofd Koningin Wilhelmina- door prins Hendrik in 1901.
b. Ter gelegenheid van de opening van het Circustheater in 1904, in het midden van het schilderij te zien.
c. Als reclame voor de bouw/aanleg van het Belgische Park, waarvan het uitgetekende stratenplan goed op de afbeelding te zien is.

9.  Simon Vestdijk schreef ‘sneller dan God kan lezen’, volgens Adriaan Roland Holst.  Vestdijk woonde in het interbellum enige jaren in Den Haag. Dat leverde stof op voor een van zijn romans. Welke?
a. ‘Het vijfde zegel’
b. ‘Else Böhler, Duits dienstmeisje’
c. ‘Dr. Dumay verliest’ 
 
10. In 1944-1945 was er in Den Haag een foute politieman actief van goede komaf. Hoe heette deze collaborateur die jacht maakte op verzetsmensen?
a. Tinus Osendarp (olympisch medaillewinnaar hardlopen)
b. Wim Kicken, patriciër van Limburgse komaf
c. Willem baron van Boetzelaer  

11. Een Haagse componist componeerde de muziek voor veel films van Bert Haanstra, zoals  ‘Alleman’ en ‘Dr. Pulder zaait papavers’. Hij was ook trompettist in het Residentieorkest. Hoe heette hij?
a. Rogier van Otterloo
b. Otto Ketting
c. Jurriaan Andriessen

12.  Robby van Leeuwen werd wereldberoemd als gitarist van Shocking Blue en componist van de hit Venus, waarmee de band een eerste plaats in de Amerikaanse hitparade behaalde. Maar wat was de eerste Haagse band waarin Robby speelde?
a. The Atmospheres
b. Q65
c. The Motions 

13. De Tong Tong Fair die ieder voorjaar in Den Haag wordt gehouden is niet meer weg te denken uit onze stad. Het evenement is uitgegroeid tot het grootste Euraziatische festival ter wereld. Wat is NIET waar:
a. De fair werd in 1959 voor het eerst georganiseerd in de Houtrusthallen en verhuisde daarna naar de grotere locatie op het Malieveld.
b. Enige jaren is er op een ander tijdstip op het Malieveld nog een tweede Pasar Malam gehouden.
c. Om verwarring met andere Pasars in Nederland te voorkomen werd de naam van de Haagse Pasar Malam Besar veranderd in Tong Tong Fair.

14. 1980 stak een koorddanser (van de stuntgroep ‘Les Aranis’) de Grote Marktstraat over op een kabel op ruim 30 meter boven de straat, zonder vangnet. De straat tussen C&A en Hema stond uiteraard vol met nieuwsgierigen. In het kader van welke gebeurtenis was deze stunt georganiseerd?
a. Circus Sarassani op het Malieveld
b. Eurosongfestival
c. Koninginnedag

15. Tot aan de successen van Pieter van den Hoogenband was een Haagse zwemmer 40 jaar lang de enige Nederlandse man die ooit een olympische plak in de zwemsport had gewonnen. Hoe heette hij?
a. Hans Elzerman, die samen met broer en zus deelnam aan de Olympische Spelen, en later adviseur werd van The Hague Swimming.
b. Wieger Mensonides, die na zijn studie in Delft jarenlang met onderwatercamera´s onderzoek deed naar ideale zwem-stroomlijn.
c. Cees Vervoorn, die na zijn zwemcarrière olympisch coach werd en tweemaal chef de mission van het Nederlands Paralympics Team.    

Samenstelling: Ineke Goudzwaard, Herman Rosenberg

Vogelvlucht van Scheveningen door Andreas Sommer. | Foto: Muzee Scheveningen

Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier.

 

Standaardportret
Bekijk meer van