Die Haghe wint Haagse Historie Quiz

Het team van de geschiedkundige vereniging Die Haghe heeft dinsdagavond de Haagse Historie Quiz gewonnen.

Door

In Studio B van de Centrale Bibliotheek nam de Die Haghe-afvaardiging het op tegen teams van het Gilde Den Haag, het Huygens Instituut en de Vrienden van Den Haag. Lang ging de strijd gelijk op tussen Die Haghe en de Vrienden, maar uiteindelijk gingen Florus Wijsenbeek, Diederick Cannegieter en Hans Zwaanswijk met de cup aan de haal. Volgens Wijsenbeek was dat niet opmerkelijk. “Wij horen eigenlijk te winnen,” zei hij. Die Haghe heeft de quiz inderdaad al verschillende keren gewonnen.

De quiz werd dit jaar gepresenteerd door Ivar Lingen van Den Haag FM en Sandrine Thelosen van AD Haagsche Courant. De opzet was mede met het oog op de coronamaatregelen vernieuwd. Het feest begon met een digitale publieksronde. Die werd gewonnen door Zoetermeerder Han Bruin, eigenaar van de grootste particuliere boekencollectie over Den Haag. Tweede werd Hagenaar Pim Waldeck, oud-diplomaat en voormalig grootmeester van koningin Beatrix.

Een instinker aan de Sportlaan

Daarna volgden rondes voor de twee expert-teams. Veel vragen bleken gesneden koek voor de deelnemers. Bijvoorbeeld die over de schilder Anton Mauve. Wie voegde hij ooit toe een venijnig karakter te hebben? Inderdaad, Vincent van Gogh. Vragen over het industriële verleden bleken lastiger. Niet iedereen wist waar de tweede Haagse gasfabriek ooit stond. Op de Binckhorst. Ook een foto van gravende arbeiders leverde hoofdbrekens op. Nee, het was niet de Scheveningse haven in aanbouw, maar de Laakhaven. Een echte instinker was de vraag over het Rode Kruis Ziekenhuis. Staat dit nu op de plek van zijn gesloopte voorganger? Ja, dachten de meesten. Nee, bleek het antwoord. Bij de wederopbouw is het ziekenhuis zo’n honderd meter verschoven. Die Haghe won dus. De Vrienden van Den Haag werden tweede. Het hele spektakel was via Den Haag TV te volgen. De Haagse Historie Quiz is een initiatief van het Haagse Historie Magazine.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van