Joost Karhof 1969 – 2017

Sympathieke journalist, wars van ijdelheid en eeuwig jong

Door

Door Herman Rosenberg

Humoristisch, tikje nonchalant, maar goed geïnformeerd en altijd bezig. De Haagse journalist en presentator Joost Karhof, die op tweede kerstdag onverwacht overleed, was gek op nieuws en hield van de journalistiek. En ondanks zijn Hilversumse bezigheden, bleef hij – hoewel geboren in Gouda –   altijd Hagenaar. Op 27 oktober presenteerde hij nog vakkundig de Haagse Historie Quiz in de Centrale Bibliotheek, waaraan ook een team van Den Haag Centraal meedeed. Eerder presenteerde Karhof op tv ook de Grote Geschiedenis Quiz.

Karhof bracht het grootste deel van zijn jeugd door in Voorburg. Als scholier schreef hij al stukjes voor de Voorburgsche Courant. Hij ging rechten studeren in Leiden, maar de journalistiek bleef trekken. Hij werkte kort bij dagblad Het Binnenhof, niet lang voordat die krant zou opgaan in de Haagsche Courant. Daarna stapte Karhof over naar Radio West (Omroep West), waar hij sportverslaggever was in de periode dat het nieuwe stadhuis werd gebouwd. Eind jaren 90 ging hij ‘de politiek doen’ en maakte vooral naam met zijn verslaggeving van de Ceteco-affaire in 1999. Daarmee viel hij zo op dat in 2000 zijn ‘ultieme droom’ in vervulling ging: Hij mocht aan de slag bij de redactie van Nova/Den Haag Vandaag, waar hij al snel medepresentator werd, naast het duo Clairy Polak en Twan Huys. Hij presenteerde nog vele andere programma’s. De afgelopen jaren was Karhof de derde presentator van Nieuwsuur, naast Mariëlle Tweebeeke en Twan Huys.

 

‘Zeldzaam innemend’

De onverwachte dood van Karhof, die dinsdagavond thuis in Den Haag onwel werd en in de ambulance op weg naar het ziekenhuis overleed, heeft bij zijn collega’s van NOS maar ook daarbuiten een grote schok veroorzaakt. ‘De NTR en de NOS, en vooral de redacties van Nieuwsuur en Nieuws&Co, huilen,’ aldus een verklaring op de site van de NOS. Hoofdredacteur Joost Oranje prijst Karhof. ‘Hij was een presentator van grote degelijkheid, betrouwbaar, nooit onder de gordel, altijd goed geïnformeerd. En: sympathiek; die eigenschap kwam uit bijna alle kijkersonderzoeken’. En hij was ‘wars van Hilversumse ijdelheidjes’. Oud-wethouder en oud-Kamerlid Adri Duivesteijn schrijft op Twitter: ‘Joost Karhof, zeldzaam innemend, intelligent, onderzoekend, scherp op een prettige manier (…) altijd jong’.

Joost Karhof laat een vrouw achter en twee stiefdochters.

| Foto: NOS      

                   

Standaardportret
Bekijk meer van