Haags museum herdenkt Molukse migratie
Zeventig jaar geleden kwamen de eerste groepen Zuid-Molukkers naar Nederland. Vanuit Museum Sophiahof is zondag er een live stream.
De uitzending heet BETA DISINI (Ik ben hier) en is een activiteit van het Moluks Historisch Museum (MHM) dat deel uitmaakt van Sophiahof aan de Sophiastraat. Gasten uit de kunst, wetenschap, onderwijs, sport en muziek vertellen over het historisch en cultureel bewustzijn. “Met BETA DISINI willen we bijdragen aan een meer evenwichtige beeldvorming over mensen met Molukse roots. Een beeldvorming die te vaak bepaald is door wat in koloniale tijden en de afgelopen 70 jaar over Molukkers is gezegd en geschreven,” zegt Charisma Pical van het MHM.
Republiek der Zuid-Molukken
De gedeelde geschiedenis van Nederland en de Zuid-Molukken, een deelarchipel van Indonesië, is een problematische. De VOC vestigde zich vroeg op de eilanden, waarbij ernstige misdaden werden begaan. Toch ontwikkelden de gekerstende Molukkers zich tot trouwe onderdanen; velen mannen traden in dienst van het KNIL en vochten zij aan zij met de Nederlanders. Toen Indonesië in 1949 onafhankelijk werd, zouden delen van de archipel een soort zelfbestuur krijgen. Toen die optie uit zicht raakte, werd in 1950 de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) uitgeroepen. Soekarno maakte daar nog hetzelfde jaar een einde aan. In 1951 werden zo’n 12.500 Molukkers overgebracht naar Nederland met een belofte van latere terugkeer. Die bleek een illusie, wat tussen 1966 en 1978 tot een aantal gewelddadige acties leidde. Velen koesteren nog altijd de idealen van de RMS.
Molukse roots
Veel meer dan over dit historische drama gaat het zondag over de ‘Molukse roots’. Pical: “Het programma is meertalig. De voertaal is Nederlands, maar er zal ook Bahasa Daerah Maluku en Engels worden gesproken.
Het zal onder meer gaan over gedeelde toekomstdromen. Er zijn ook performances met muziek en spoken word van jonge generaties.” Daarnaast begint de virtuele wisselexpositie Ikat (‘verweven’). Daarin delen verschillende hedendaagse kunstenaars hun perspectief op Molukse kunst en cultuur.
Live stream, zondag 21 maart, 12.00 uur, te zien via Facebook, YouTube Live en www.museum-maluku.nl.