Expo over 1989 en nu: pleidooi voor langer kijken en meer genieten

Tijd is het thema van de zeer gevarieerde expositie ‘Forever is composed of nows’ bij Pulchri Studio. Kunsthistorica Froukje Zandvliet bracht, ter gelegenheid van haar 30ste verjaardag, een bijzonder gezelschap van bekende Pulchri-namen bij elkaar.

Door

‘De titel is geïnspireerd op een gedicht van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson (1830-1886), waarin ze de beleving van het nu – de ‘nows’ – ziet basis voor de toekomst. Ik heb de twee tentoonstellingszalen verdeeld in een blik op het verleden, mijn geboortejaar 1989, en op het heden, waarbij de kunstenaars nieuw werk tonen dat speciaal voor deze expositie is gemaakt,” legt Zandvliet uit. De deelnemers zijn Jos van den Berg, Piet Gispen, Lia Harkes, Lisette Huizenga, Geer Huybers, Ferial Kheradpicheh, Kim Kroes, Dana LaMonda, Frederick Linck, Annemarie Petri, Ingrid Rollema, Cees van Rutten en Dick Stapel.

Van stilleven naar portret

Bij Dick Stapel reizen we van een zomers stilleven met artisjokken naar een fraai, licht portret van Zandvliet (foto bovenaan), die daarmee zelf ook onderdeel wordt van de tentoonstelling. Lia Harkes schilderde in 1989 nog, later ontdekte ze de multimediale kunst. De technische mogelijkheden vormen één van de grote veranderingen tussen nu en 1989. Zandvliet: “Uit de gesprekken met kunstenaars bleek dat met name de komst van het digitale tijdperk enerzijds de mogelijkheden om kunst te produceren verbreedde, maar dat anderzijds de aandacht vluchtiger is geworden, ook voor kunst.” ‘We’ kijken gemiddeld nog maar dertig seconden naar een kunstwerk, Zandvliet hoopt op meer en langere aandacht. “We moeten meer genieten van de ‘nows’, onze momenten.”

Lisette Huizenga, Studio 89.

Kleurig schilderij en sereen marmer

Helemaal uit de verf komen de ‘duetten’ tussen toen en nu niet. Zo is er in 1989-zaal een fraai digitaal kunstwerk te zien van Lisette Huizenga, dat een ode lijkt te zijn aan het krantenbedrijf. Het is dus een werk dat terugblikt náár 1989 en niet uit dat jaar stamt (toen Huizenga in de huis-aan-huis-bladen zat). Fotograaf Piet Gispen zien we zelf op een oude foto aanzitten aan een banket; hij was toen nog geen fotograaf. Pas in het nu van de tweede zaal komt hij tot bloei.

Jos van den Berg, De vier jaargetijden; sculpturen: Kim Kroes.

Eyecatcher is daar een kleurig pasteus schilderij in vier kwadranten van Jos van den Berg: ‘De vier jaargetijden’. Het vormt een mooi contrast met het serene marmer van beeldhouwer Kim Kroes.

Expositie t/m 10 juni, dinsdag t/m zondag, 12.00 – 17.00 uur, Pulchri Studio, Lange Voorhout 15.

Standaardportret
Bekijk meer van