Directeur Stroom vertrekt na conflict
Directeur Arno van Roosmalen verlaat het kunstcentrum Stroom Den Haag. Hij kan niet meer door één deur met het bestuur van de instelling.
Stroom maakte dat vrijdag (20 november) bekend. In een verklaring schrijft de instelling dat het directeurschap van Van Roosmalen al ‘geruime tijd’ ter discussie stond. Een gesprek met het bestuur ‘leidde tot de wederzijdse conclusie dat de standpunten hieromtrent zodanig uit elkaar liggen dat een afscheid onvermijdelijk is’.
Officieel is er geen verband met de recente commotie over kunstenaar Julian A., die ondanks klachten van vrouwen over mishandeling en verkrachting, toch twee keer bij Stroom op de Hogewal mocht exposeren. Maar het bestuur stelt wel dat deze kwestie intern ‘een grote impact [heeft] gehad’ en daarmee ‘het proces tussen het bestuur en de heer Van Roosmalen [heeft] versneld’.
Geen extra subsidie
Arno van Roosmalen is zestien jaar directeur geweest van Stroom. In die tijd, zo constateerde de gemeentelijke adviescommissie voor het Kunstenplan onlangs, heeft de instelling zijn kerntaken goed uitgevoerd. Dat zijn de zorg voor kunst in de openbare ruimte, het verdelen van atelierruimte en het stimuleren van talentontwikkeling. Tegelijk wees de commissie een plan van Van Roosmalen af om de focus van Stroom te verleggen naar ‘experimenteren en faciliteren’. Stroom kreeg daarom ook niet de gevraagde subsidieverhoging van zes ton en blijft staan op een gemeentelijke bijdrage 2,1 miljoen euro per jaar.
Andere problematische kunstenaar
NRC Handelsblad, dat de affaire rond Julian A. onthulde, wees op 21 november ook nog op een andere problematische kunstenaar die bij Stroom mocht exposeren. Later zag de instelling zich gedwongen de man uit zijn atelier te zetten; door de opslag van allerlei materialen was er een brandgevaarlijke toestand ontstaan. Deze Egyptisch-Nederlandse Gamal E. werd daarna (in 2009) veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf wegens het verkrachten en mishandelen van zijn ex-vrouw. Nadat hij was vrijgekomen heeft Stroom nog een boekje (2012) over hem uitgegeven. De afspraken en financiering waren overigens al jaren eerder vastgelegd.
In de verklaring van vrijdag 20 november zegt Arno van Roosmalen ‘met plezier’ terug te kijken op een periode waarin hij met het team van Stroom projecten heeft kunnen realiseren als ‘Foodprint. Voedsel voor de stad’ en ‘The Congo Tribunal’ van Milo Rau. Ook de ondersteuning in algemene zin van Haagse kunstenaars is volgens Van Roosmalen ‘iets voor het gehele team om trots op terug te kijken’.
[De passage over de kunstenaar Gamal E. is op 3-12-2020 gewijzigd en gecorrigeerd, nadat Arno van Roosmalen alsnog nadere informatie had verstrekt].
Wilt u meer Haags nieuws? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.