Tekeningen Marten Toonder naar Den Haag

Een grote collectie originele tekeningen van Tom Poes, maar ook van Panda, Kappie en anderen is overgedragen aan het Literatuurmuseum in Den Haag. Dat is daarmee de belangrijkste beheerder geworden van de erfenis van Marten Toonder.

Door

Een grote collectie striptekeningen van Marten Toonder, de schepper van Heer Bommel en Tom Poes, is overgedragen aan het Literatuurmuseum in Den Haag. “Ons museum is nu de schatkamer van Toonders kunstenaarschap,” reageert directeur Aad Meinderts.

De collectie waar het om gaat is het archief van de Toonder Studio’s, het bedrijf van Marten Toonder. Kleindochter Milou Toonder heeft zo’n 45.000 stripstroken en ander materiaal geschonken aan het Haagse museum.

“De collectie is een prachtige aanvulling op het persoonlijk archief van Toonder, dat we reeds in beheer hebben. De schenkster vindt het van groot belang de collectie van de Toonder Studio’s bijeen blijft. Ook moet het beschikbaar zijn voor toekomstig onderzoek,” aldus Meinderts.

 

Ons museum is nu de schatkamer van Toonders kunstenaarschap.
Aad Meinderts (directeur Literatuurmuseum)

 

Tot de stripstroken behoren onder meer Toonders hoofdreeksen ‘Panda’, ‘Kappie’ en ‘Koning Hollewijn’. Verder zijn er stroken van tientallen andere striptitels die door Toonders medewerkers werden gemaakt, onder wie Thé Tjong Khing. Zeer bijzonder zijn volgens het museum de originele stroken van vroege strips als ‘Don Sombrero’, die teruggaan tot 1939.

Bommelfilm

Alles wat te maken heeft met de Bommelfilm ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ is overgedragen aan het filmmuseum Eye in Amsterdam. Deze film uit 1983 is de eerste avondvullende tekenfilm van Nederlandse bodem. Het aan het IJ gelegen centrum verwerft hiermee onder andere meer dan duizend filmcels, honderden potloodschetsen voor achtergronden, en vele storyboards.

 

Standaardportret
Bekijk meer van