John Sillevis nu zelf in het middelpunt

De Haagse kunsthistoricus John Sillevis is zelf ook kunstenaar, blijkt op een tentoonstelling op het Noordeinde.

Door

Talloze tentoonstellingen maakte de Haagse kunsthistoricus John Sillevis. Nu is hij zelf het middelpunt van een (verkoop)expositie. Met eigen werk en dat van vrienden.

‘Chambre d’amis’ heet de tentoonstelling, die te zien is bij Kunstzaal Van Heijningen aan het Noordeinde. De titel, zo legde Sillevis onlangs bij de opening uit, heeft verschillende betekenissen. Hij slaat op door hem zelf gemaakte kunst én op werk van vrienden. Sillevis maakt glazen en bronzen penningen, keramiek en tekeningen, vaak portretten van vrienden. “En daarmee vult zich gaandeweg een huis, totdat de kamers vol zijn met afbeeldingen van vrienden of werk van vrienden,” aldus de man in het middelpunt.

John Sillevis, Glaspenning Constantijn Huygens. (Foto: DHC)

Gevarieerd beeld

De wanden bij Van Heijningen tonen een gevarieerd beeld: onder meer portretten van Cora Beijersbergen van Henegouwen, landschappen van Ineke Zikken, een strandgezicht van Hans Versfelt, stillevens van Adolfo Ramon, foto’s van Piet Gispen en los in de ruimte beelden van Eppe de Haan (marmer) en Loes Bos (brons). Ook overleden vrienden zijn vertegenwoordigd, zoal Kees Andrea, Walter Nobbe en Hermanus Berserik.

John Sillevis, Schets van Honfleur. (Foto: DHC)

Jongkind en de Haagse School

Voor het Gemeentemuseum, waar hij lang werkte, maakte John Sillevis (Voorburg, 1946) vooral tentoonstellingen over de 19de eeuw, zoals over Jongkind, de Haagse School en de School van Barbizon. ‘Chambre d’ amis’ toont dat hij ook nauwe banden onderhield en onderhoudt met eigentijdse kunstenaars. En dat hij zelf ook een getalenteerd kunstenaar is. Behalve de genoemde penningen, portretborden en tekeningen, zijn er ook nog boekjes met reisschetsen te zien: kleurige aquarellen die een scherp waarnemingsvermogen verraden.

Chambres d’amis (rond John Sillevis), tot en met 4 november, Kunstzaal Van Heijningen (Noordeinde 152).   

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van