Knoest: huizen van massief hout in Pijnacker

Wonen in een appartement van hout is mogelijk in het project Knoest in Pijnacker. ‘Je voelt je verbonden met de natuur, dat vinden mensen prettig’

Door

Alma Krug weet het zeker: leven in een houten woning heeft de toekomst. “Ik werk zelf in een houten kantoor en ik merk wat dat met me doet,” vertelt de co-founder van Revolve Development. “Je voelt je verbonden met de natuur, dat vinden mensen prettig. Prettiger dan wanneer je in een betonnen gebouw zit.”

Maar dat is niet de enige reden waarom Krug en haar team momenteel ten noorden van Pijnacker een volledig houten gebouw ontwikkelen met daarin 29 appartementen. Want, zegt Krug: “Om klimaatverandering te voorkomen moet de temperatuurstijging beperkt blijven tot anderhalve graden. Dat kan alleen maar als je bouwt met weinig uitstoot. Hout bestaat voor vijftig procent uit koolstof. Door met hout te bouwen halen we juist CO2 uit de lucht.”

We willen het meest circulaire bedrijf van Nederland worden. De lat ligt hoog
Alma Krug, Revolve Development

 

Het bijzonder energiezuinige project dat de naam Knoest draagt, kan nu al rekenen op veel belangstelling. “We krijgen vooral aanvragen van mensen uit de regio. Veel van hen kiezen weloverwogen voor duurzaamheid. En het mooie is dat je zo ook een ‘groene’ hypotheek kunt afsluiten. Banken als ASN, Triodos en ABN Amro bieden onder meer rentekortingen op de totale hypotheek.”

Brandveiligheid

Een terugkerende vraag die de conceptontwikkelaar krijgt, is: Hoe het zit het met de brandveiligheid? Krug: “Hout brandt, dat is geen nieuws. Maar wij werken met massief kruislaaghout uit Europa. Dat is bijzonder sterk. De kruislinkse verlijming wordt onder hoge druk samengeperst. Dat maakt het stabiel en stijf: het uitzetten, krimpen of vervormen van het hout is tot een minimum beperkt. Als je er een aansteker tegenaan houdt, gebeurt er niets. Hout heeft daarnaast van nature een isolerende werking. Dat betekent dat het warmte kan dempen en binnenruimtes kan beschermen tegen temperatuurschommelingen.”

Revolve Development is een relatief nieuwe speler in het ontwikkelaarsland. Maar als 100% dochter van JAJO, die tot de top 15 van bouwbedrijven in Nederland behoort, kan de start-up leunen op veel ervaring en expertise. “Heerlijk om geen financiële onzekerheid te hebben, maar dat betekent niet dat we achteroverleunen. We willen het meest circulaire bedrijf van Nederland worden. De lat ligt hoog.”

Knoest 

Knoest is hun eerste project en maakt deel uit van een gebiedsontwikkeling van 300 woningen in Pijnacker. Krug: “Om ons heen worden redelijk standaardwoningen gecreëerd. Wij hebben een vrijbrief gekregen om echt duurzaam te kunnen ontwikkelen.” De 29 drie- en vierkamerappartementen, alle met een buitenruimte, zijn verdeeld over vijf lagen. Het kleinste appartement telt 66 vierkante meter, het grootste 120 vierkante meter. Alle woningen zijn voorzien van vloerverwarming en warmtepomp. Prijzen liggen tussen de 343.000 en 679.000 euro per appartement. Volgend voorjaar start de bouw en Krug verwacht dat de appartementen de eerste helft van 2025 kunnen worden opgeleverd.

Met zusterbedrijf New Horizon Urban Mining past Revolve circulair beton toe in het gebouw. Dat zorgt niet alleen voor een lagere milieubelasting, maar ook voor beter beheersbare kosten. “Toen de architect op zoek was naar mooie tegels voor de entreehal, vroegen we hun mee te denken. Een collega wist een restpartij groene, keramieken tegels van het gemeentehuis in Renswoude op de kop te tikken.” Tevreden: “Zo zoeken we met zijn allen naar creatieve en duurzame oplossingen.”

Dit artikel verscheen ook in de special Nieuwbouw van Den Haag Centraal. Meer lezen? Neem een abonnement of koop de krant in de losse verkoop.

Bekijk meer van