Buiten wonen in Hof van Haag

Welk gezin wil niet ruim wonen tussen stad en strand, omringd door groen? BAM Wonen maakt dat mogelijk in De Uithof. Welkom in Hof van Haag.

Door

Nog even en De Uithof wordt niet alleen meer geassocieerd met schaatsen. In die wijk, aan de zuidwestelijke rand van Den Haag, realiseert BAM Wonen het nieuwbouwproject Hof van Haag. Volgens de leider op de Nederlandse woningbouwmarkt voelt het als ‘buiten’ wonen. ‘Met alle ruimte voor het hele gezin en op een groene locatie tussen stad en strand.’ Romy Ran (projectmanager) en Maurice Turfboer (commercieel manager) begeleiden het project.

Exclusieve wijk

“Anderhalf jaar geleden zijn we in contact gekomen met de particuliere grondeigenaar,” vertelt Turfboer. “De grond werd in het verleden gebruikt voor landbouw. Op het terrein stonden nog wat kassen en een bedrijfsruimte.” Na een wijziging in het bestemmingsplan kon er gebouwd worden. “Naar de wens van de eigenaar en gemeente creëren we een exclusieve wijk: de rijen zijn niet langer dan vijf woningen en er wordt niets gestapeld.”

Meer dan 80% verkocht

Hof van Haag kent twee fases. Fase 1 bestaat uit 49 woningen, met 15 herenhuizen (160 tot 169 vierkante meter), 32 twee-onder-een-kapwoningen (160 tot 163 vierkante meter) en 2 vrijstaande woningen (173 vierkante meter). De bouw van fase 1 start in het derde kwartaal van 2021. Fase 2 bevat 51 woningen. Met dezelfde types als hierboven beschreven, maar dan 34 twee-onder-een-kapwoningen. Meer dan 80 procent van fase 1 is al verkocht, vertelt Ran. “De rest is veelal onder optie.” De inschrijving van fase 2 start midden april. Ran: “De kavels zijn groter dan die in fase 1 en de tuinen liggen op het zuiden.” De prijzen beginnen bij 559.000 euro. In het vierde kwartaal van 2022 verwacht BAM Wonen fase 2 op te leveren.

Energielabel A

Veel groen rondom, maar ook dicht bij huis: de voortuinen zijn minimaal vijf meter lang, de achtertuinen minimaal acht meter. Daarnaast zijn alle huizen voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp en driedubbelglas. Zoals je bij nieuwbouw mag verwachten, krijgen ook deze woningen een energielabel A. Turfboer, grijnzend: “In principe mag je verwachten dat dit een lage energierekening oplevert. Maar dan moet je niet zoals ik twee pubers hebben die het liefst twee uur per dag douchen.”

Hof van Haag

Hof van Haag, aan drie zijden omgeven door water, trekt voornamelijk doorstromers uit Den Haag, aldus Ran. “Nauwelijks starters.” Dat verbaast Turfboer niet. “Ik ken maar weinig starters die meteen in een twee-onder-een-kap gaan wonen. Voor veel mensen is dit hun tweede of derde woning. Overigens krijgen we ook niet veel vraag van 60-plussers. De woningen zijn vooral geliefd onder dertigers en veertigers.”

Homestudios

Wie een nieuwbouwwoning heeft gekocht, kan inspiratie opdoen bij Homestudios, een concept dat drie jaar geleden is ontwikkeld door BAM Nederland. “Aan de snelweg aan de Proostwetering in Utrecht kun je fysiek onze studio’s met elf modelwoningen bezoeken.” Een beetje zoals Ikea? Turfboer: “Het lijkt er in die zin op dat je ook bij Homestudios een keuken of een bank kunt bestellen. Maar er zijn ook verschillen. Je krijgt eerst uitleg over alle apparatuur die zich straks in huis bevindt. Daarna neemt een woonadviseur of interieurdesigner de wensen met de klant door. Misschien twijfel je over een dakkapel of wil je weten welke waterbesparende douche bij jou past. Voorheen maakten bewoners vaak hun keuze op basis van tekeningen of kleine samples, nu kunnen ze ter plekke voelen, zien en beleven wat de mogelijkheden zijn. Dat is in Nederland vrij uniek.”

Archeologisch onderzoek De Uithof

Op de plaats waar nu De Uithof ligt, hebben archeologen vondsten gedaan uit de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Zo vonden ze onder meer aardewerk en een mantelspeld uit de midden-ijzertijd (ongeveer 400 voor Christus). In de eerste eeuw na Christus werd het gebied rond de Uithoflaan bewoond door de Cananefaten. Uit die periode vonden onderzoekers op de erven van de boerderijen sporen van afvalkuilen, omheiningen en waterputten en fragmenten van verbrand huttenleem met geometrische versiering. Bijzonder zijn de resten van de dertiende-eeuwse boerderij ‘de Uithof’. De landbouwgrond hoorde bij het cisterciënzerinnenklooster Leeuwenhorst in Noordwijkerhout.

Straatnamen

Er werkten en woonden boeren die landbouw- en veeteeltproducten leverden aan de kloosterlingen. Nog altijd dragen de straatnamen rondom het project de namen van abdissen (vrouwelijke leiders van de nonnen in een kloosterorde). Hof van Haag houdt vast aan deze traditie. De nieuwe woningen liggen straks aan de Abdis Elizabethstraat en de Abdis Heilwichstraat.

Meer info: www.hofvanhaag.nl

Bekijk meer van