Op campagne met de SP: Pyjamabroek tegen de kou

Bevroren vingers, ludieke acties en diepgaande gesprekken. In de campagne gebeurt het allemaal, en DHC gaat in de serie ‘Den Haag Stemt’ mee op pad. Aflevering twee: koukleumen en vragen beantwoorden met de SP op de Leyweg.

Door

Het is ijzig koud als een groepje van de SP zich op een dinsdagmorgen verzamelt bij busstation Leyweg. Het is markt in het winkelcentrum en er gaat geflyerd worden. Uit de auto worden borden, rode handschoenen en shawls tevoorschijn gehaald. Campagneleider Robert van de Ridder komt aanlopen met het campagnemateriaal: een korte flyer die voor iedereen begrijpelijk is – ook voor mensen die minder goed Nederlands spreken – een langere folder met meer tekst en een doos met schuursponsjes in de vorm van een tomaat. Op de lange folder staat een boodschap van de nieuwe lijsttrekker: Hanne Drost.

In Escamp kreeg de SP tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen 8 procent van de stemmen. Daarmee waren ze vorig jaar de zesde partij in dit stadsdeel. “Dit is een belangrijke wijk. Veel mensen leven hier onder de inkomensgrens en zitten in de schuldenproblematiek. Op lokaal niveau kunnen we echt iets betekenen,” meent de campagneleider.

De echte inwoners van Den Haag, die kom je hier op de markt bij de Leyweg tegen, vindt afdelingsvoorzitter Inge van de Vooren (13 op de lijst). “Niet in Scheveningen, niet op de Haagse Markt, daar zijn alleen maar toeristen.” Een man spreekt het groepje van de SP aan. Hij woont in de buurt van het winkelcentrum maar is op zoek naar een nieuw onderkomen. Kunnen ze wat voor hem betekenen? “Heb je een woonpas?,” vraagt Van de Vooren. Hij kijkt vragend en schudt dan nee. De afdelingsvoorzitter pakt een flyer en schrijft haar telefoonnummer op. “Hier, bel me later maar even.” Als de man is doorgelopen zegt ze: “Ook dat soort dingen gaan gewoon door in campagnetijd.”

Hitlergroet

“We krijgen ook weleens rare reacties,” zegt Van de Ridder (nummer 8 op de lijst). Het dieptepunt was voor hem toen iemand zijn rechterarm opstak en de Hitlergroet bracht. “Toch blijven we iedereen aanspreken.” Gemiddeld, denkt de campagneleider, maakt hij eens per kwartier een praatje. Sommige mensen lopen stug door, anderen pakken een flyer aan voordat ze doorlopen. “De lokale politiek staat veel dichterbij,” meent Van de Ridder. “Raadsleden kun je gewoon tegenkomen. Iedereen is veel meer betrokken.”

 

De echte inwoners van de stad kom je hier op de markt bij de Leyweg tegen. Niet in Scheveningen, daar zijn alleen maar toeristen.

Twee campagnelopers hebben inmiddels een korte pauze genomen. Portie kibbeling erbij. Ze wisselen verhalen uit. “Ik sprak net twee mensen. Wij hebben hun stem met de verkiezingen. Ze zijn teleurgesteld in het landelijke beleid van de PvdA en nu stemmen ze op ons.”

Speerpunten voor de SP, die op dit moment twee zetels heeft in de gemeenteraad, zijn deze lokale verkiezingen onder andere betaalbare woningen, thuiszorg en financiële steun voor mensen die moeite hebben om rond te komen. Van de Ridder: “Ik sprak net een vrouw wier dochter in de twintig is en nog steeds thuis woont, ze kan geen betaalbaar huis vinden. Dat speelt echt.”

 

“Ik ga niet stemmen,” zegt een volgende voorbijganger die een flyer krijgt toegestoken. Hij gelooft er niet meer in. “De PVV is de tweede partij en wordt genegeerd. Dat is niet democratisch,” zegt hij hoofdschuddend. Van de Vooren probeert het te sussen. “Een coalitie vormen is ook onderdeel van een democratie.” De man is niet te overtuigen – zelfs niet voor de lokale verkiezingen – en loopt na een korte discussie door. Van de Vooren zucht. “Er wordt in deze wijk veel PVV gestemd. Mensen beseffen niet dat ze zichzelf dan wegstemmen.”

Rood

Bastiaan Meijer staat ondertussen aan de andere kant van het winkelcentrum flyers uit te delen. Koud? Nee, dat valt mee. Hij stroopt zijn broek op en wijst. “Ik heb mijn pyjamabroek onder m’n broek aan.” In verkiezingstijd probeert deze 20-jarige SP’er elke dag op straat te staan, de kou houdt hem niet tegen. “We hebben een clubje van vijf jonge leden van jongerenvereniging ROOD waarmee we hebben afgesproken elke dag te gaan,” zegt hij. “Ik vind het belangrijk om naar het verhaal van mensen te luisteren en te horen wat er speelt.”

Het gaat ondanks de temperatuur goed vandaag, zegt Meijer. Hij wappert met de geslonken stapel flyers in zijn hand. “Ik ben bijna door de eerste vijftig heen.” En daarna weer door? Ja, lacht hij. “Maar eerst even opwarmen.”

 

Wilt u meer lezen over de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart? Neem dan een abonnement op DHC.

DHC volgt de verkiezingen op de voet. Speciaal voor alle online-lezers presenteren we twee series. We gaan mee op campagne met alle grote partijen en we steken de thermometer op speciale plekken in de stad.

 

Standaardportret
Bekijk meer van