Geen KOZP-demonstratie bij de intocht van Sinterklaas

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet houdt geen demonstratie in de buurt van de intocht van Sinterklaas in Den Haag. Dat is donderdag besloten.

Door

KOZP houdt wel een ‘manifestatie’ op een andere plek in de stad. Waar moet nog worden bekendgemaakt. De actiegroep besloot donderdagavond ‘absolute voorrang te geven aan de veiligheid van de deelnemers, in het bijzonder van zwarte mensen’. KZOP is bang te worden aangevallen door voorstanders van Zwarte Piet, zoals vrijdag 8 november gebeurde in Moerwijk. Om dit ‘levensgevaar’, zoals het in een verklaring heet, te vermijden is besloten af te zien van een demonstratie bij de haven.

KOZP verwacht evenwel dat ook de nu geplande manifestatie zal worden verstoord. ‘De beweging beschouwt het als gegeven dat Haagse pro-pieten opnieuw met geweld zullen proberen de bijeenkomst te verstoren,’ aldus de verklaring. Daarom roept de actiegroep op iedereen op deel te nemen aan de manifestatie, omdat die zo ‘veiliger’ zou worden. KOZP kondigde eerder aan een eigen ‘ordedienst’ in te zullen zetten.

Recht om te demonstreren

Burgemeester Johan Remkes bevestigde eerder het recht van KOZP om langs de route de demonstreren. Hij zou daarover nog met de organisatie overleggen. De politie had eerder al wel laten weten een demonstratie bij de haven geen goed idee te vinden. Ook partijen als de VVD en Hart voor Den Haag/Groep de Mos riepen op helemaal niet of in elk geval niet bij de intocht te demonstreren.

KOZP blijft strijdbaar. De actiegroep zegt er vanuit te gaan dat ‘er na 2019 nooit meer een zwarte piet in een grootstedelijke intocht [zal] meelopen’.

Standaardportret
Bekijk meer van