Verbouwing villa Ockenburgh gaat nieuwe fase in

2020 wordt een cruciaal jaar voor Buitenplaats Ockenburgh. Het oude landhuis wordt opnieuw in gebruik genomen.

Door

Het contrast is scherp. Van buiten oogt de oude Villa Ockenburgh weer fris en strak. De karakteristieke veranda doet verlangen naar zomerse avonden. Maar binnen is het een en al werk in uitvoering. Bouwvakkers zijn bezig met muren, plafonds en muren. Geluid van boormachines vult het oude trappenhuis. Petra Brekelmans en Dilia van der Bilt banen zich, getooid met bouwhelm, met grote passen een weg door stof en bouwmaterialen. “Prachtig wat er hier gebeurt,” zegt Brekelmans. “Mensen van aannemer Jurriëns werken hier samen met onze vrijwilligers aan de restauratie en vernieuwing van het landhuis. In juni moet het klaar zijn.”

De twee vrouwen zijn lid van het bestuur van de Stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh. Die zet zich sinds 2015 in voor de voormalige jeugdherberg onder het motto ‘voor en door de buurt’. Dat lijkt allemaal voor de hand te liggen, maar dat is niet zo. Zo rond 2010 was de gemeente Den Haag nog hele andere dingen van plan. De buitenplaats verkopen aan een projectontwikkelaar bijvoorbeeld en die zou dan naast de villa een moderne hotelvleugel neerpoten. Ook huisjesgigant Roompot heeft nog begerig naar het landgoed gekeken. Dat had een leuke uitbreiding van Kijkduinpark kunnen worden. Maar de vorige wethouder stadsontwikkeling, Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij, koos voor het buurtinitiatief.

Brasserie Ock in de kas en een moestuin

Sindsdien is er veel gebeurd. Brekelmans: “We hebben fondsen en sponsors geworven. En we zijn gewoon begonnen, eerst nog in het vervallen landhuis. Daarna is Jolanthe van den Berghe, een van de initiatiefneemsters van het eerste uur achter het huis doorgegaan met Brasserie ‘Ock in de kas’. De kas zelf hebben we van Westland Marketing gekregen. Vorig jaar is een prachtige moestuin aangelegd, die herinnert aan de zeventiende eeuw, toen Jacob Westerbaen het landgoed stichtte.” Van der Bilt: “Er zijn hier intussen zo’n 150 vrijwilligers actief. We brengen vijftig culturele evenementen per jaar. Dit is een plek om mensen met elkaar te verbinden. Hagenaars, Loosduiners, Westlanders. Jong en oud.”

Dilia van der Bilt, Piet Schaefer en Petra Brekelmans. Foto: DHC

De afgelopen vier jaar is er ontzettend veel gebeurd. In 2015 de intentieovereenkomst met de gemeente, in 2016 de bouw van de kas. In 2017 volgden de casco-restauratie en de aanleg van de moestuin en in 2018 werd de stichting, na langdurige onderhandelingen, ook formeel eigenaar van de buitenplaats. De gemeente heeft de buitenkant en het casco van het landhuis laten restaureren. “En nu wordt de binnenkant gedaan,” vertelt Brekelmans. “De begane grond wordt ingericht als horecagelegenheid. Boven komen drie zalen en in de vleugel een aantal zaaltjes voor verschillende doeleinden. De kas blijft staan. Dat wordt een multi-bruikbare plek met een educatief karakter met een kleine uitgifte van eten en drinken.

Gezocht: een sociaal ondernemer voor Ockenburgh

Een belangrijke vraag, die nog beantwoord moet worden, is wie vanaf juni de horeca in het landhuis gaat doen. Dilia van der Bilt: “We zijn op zoek naar een sociale ondernemer. Iemand die commercieel is én maatschappelijk betrokken. De bedoeling is dat het restaurant als leer-werk-bedrijf gaat functioneren. Er zullen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid en gecoached worden. We zijn op zoek naar een horeca partner die verstand heeft van horeca met een hart voor mensen en duurzaam ondernemen.”

De stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh krijgt van vele kanten steun, zowel financieel als in natura. Bovendien wordt er verdiend aan de huurafdracht van de brasserie. Zodoende is de benodigde 1,8 miljoen euro voor de verbouwing bijna binnen. “We komen nu 150.000 euro tekort,” zegt Brekelmans, “en daarom zijn we een sponsoractie voor de inrichting begonnen. Alles kun je steunen: gordijnen, stoelen, deuren, balken en zelfs traptreden. We zijn al heel ver gekomen, dus dit gaat zeker lukken.”

Meer informatie: www.buitenplaatsockenburgh.nl

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van